Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Γεμίστε τις δεξαμενές! - Από την 1/1/2011 η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης

Από την 1η Ιανουαρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. 'Ετσι, οι καταναλωτές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα προμηθεύονται φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) σε τιμές μεταξύ 0,77-0,87 ευρώ το λίτρο.

Με το που θα μπει ο νεος χρόνος όμως θα πληρώνουμε την θέρμανση ακριβότερα κατά 45 λεπτά το λίτρο.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε ....
να εφαρμόσει 9,5 μήνες νωρίτερα -από τη 1/1/2011 αντί από τις 15/10/2011- το σχέδιο που προβλέπει την υπέρμετρη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να εξισωθεί με τον αντίστοιχο φόρο που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.

Το σχέδιο για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο επισπεύδεται, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της νέας “μαύρης τρύπας” των 4,3-4,5 δισ. ευρώ

Το σχέδιο στο οποίο φέρεται να έχει καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

* Κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, το ύψος του οποίου ανερχόταν σε μόλις 0,021 ευρώ το λίτρο κάθε “χειμερινή” περίοδο (από 15/10 έως 30/4). Από τη 1-1-2011 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πλέον ίδιος με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 0,412 ευρώ το λίτρο, συνεπώς τυχόν εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το σημερινό επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει αυτόματα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 0,391 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν συνυπολογιστεί και ο αναλογών ΦΠΑ επί της διαφοράς των 0,391 ευρώ, τότε η συνολική πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει τα 0,48 ευρώ το λίτρο!

* Μικρή μείωση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Προκειμένου η πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών να μη φτάσει στα επίπεδα των 0,48 ευρώ το λίτρο, αλλά να περιορισθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, έχει αποφασιστεί ταυτόχρονη, μικρή μείωση του ενιαίου ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κάτω από τα 0,412 ευρώ το λίτρο, κατά 5%, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ενιαίος ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,39 ευρώ το λίτρο, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξης των 0,37 ευρώ το λίτρο, ενώ η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών (πρόσθετη διαφορά ΕΦΚ + ΦΠΑ 23%) θα ανέλθει στα 0,45 ευρώ το λίτρο.

newsit

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο δε ήθελαν;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan