Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ψηφιοποίηση έως και 50.000 βιβλίων από την Google!


Η Google σε συνεργασία με τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Hachette Livre ανακοίνωσαν σήμερα νέο πρωτόκολλο συμφωνίας, που θα ρυθμίζει από εδώ και μπρος, τις συνθήκες ψηφιοποίησης των έργων στη γαλλική γλώσσα που τα δικαιώματά τους κατέχει ο γάλλος εκδότης.

Η συμφωνία, αφορά κυρίως.... 40.000 με 50.000 έργα, τα οποία σήμερα είναι απρόσιτα και αφορούν αποκλειστικώς τη Γαλλία, ενώ η ψηφιοποίησή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο.

Βάσει της συμφωνίας ο εκδοτικός οίκος Hachette Livre πρόκειται να αποφασίσει ποια από τα βιβλία που θα ψηφιοποιηθούν, θα διατίθενται και στα Google Books σε ψηφιακή μορφή ή σε άλλες εμπορικές μορφές, όπως εκτύπωση κατόπιν αιτήματος.

Η Hachette επίσης θα ανακτήσει όλα τα ψηφιακά αρχεία της Google και πρόκειται παράλληλα να διατηρήσει τα δικαιώματα τους καθώς και τις τιμές διάθεσής τους στις οποίες θα διατίθενται.

Η Google για την ώρα έχει ψηφιοποιήσει χωρίς άδεια και παρά τις προειδοποιήσεις των δικαιούχων περισσότερα από 12 εκατ. βιβλία την τελευταία 6ετία και έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών διώξεων και το 2009 έχει καταδικασθεί για πλαστογραφία από δικαστήριο των Παρισίων, μετά την αγωγή των εκδόσεων La Martini?re και του Εθνικού Συνδικάτου Εκδόσεων (SNE). Ο ιντερνετικός γίγας έχει εφεσιβάλλει την απόφαση.

«Η ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας, όμως το μοντέλο της συμφωνίας μέσω συμβολαίου είναι σύμφωνο με τα σχέδια των εκδοτών», τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής του Google Books Νταν Κλάνσι.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan