Ο Χάρι Πότερ, «Τα σταφύλια της οργής», το «1984» εκτός των δημοσίων βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ.
Τι κοινό έχει ο μικρός μάγος Χάρι Πότερ και τα βαμπίρ της τριλογίας του «Λυκόφωτος» της Στέφανι Μέγερ με «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ και το «1984» του Τζορτζ Οργουελ; Είναι όλα βιβλία που λογοκρίθηκαν ή και απαγορεύθηκαν σε σχολεία και δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ του 2010.
Το καταγγέλλει η Αμερικανική Ενωση Βιβλιοθηκών(Αmerican Library Αssociation- ΑLΑ) στο πλαίσιο της λεγόμενης
«Εβδομάδας Απαγορευμένων Βιβλίων», η οποία λήγει στις 2 Οκτωβρίου. Με την πολύτιμη συμμετοχή χιλιάδων βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ η ΑLΑ θυμίζει κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες ότι το πρόβλημα της λογοκρισίας των ιδεών εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμη και στον δυτικό «πολιτισμένο» κόσμο, πέντε αιώνες μετά τον «Ιndex Librorum Ρrohibitorum» («Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων») της Ιεράς Εξέτασης.
Και καταγγέλλει διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, διαχειριστές δημοτικών βιβλιοθηκών, ανώτερους τελωνειακούς υπαλλήλους και άλλους πολλούς που αυτοχρίστηκαν «προστάτες της ηθικής και του θρησκευτικού ιδεώδους» των αναγνωστών.
Ο κατάλογος με τα βιβλία που υπέστησαν τις περισσότερες απόπειρες λογοκρισίας ή και απαγόρευσης το 2010 στις ΗΠΑ είναι μακροσκελής και δεν περιλαμβάνει μόνο κάποια μπεστ σέλερ νέας εσοδείας: δίπλα στα έργα «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, στο «Λυκόφως» της Στέφανι Μέγερ και στο «Ο φύλακας της αδελφής μου» της Τζόντι Πικούλ εμφανίζεται ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις, «Η βουή και η μανία» του Γουίλιαμ Φόκνερ, η «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον , αλλά και «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» του Μαρκ Τουέιν.
«Τα τελευταία τρία χρόνια κύριος στόχος των λογοκριτών ήταν βιβλία με ήρωες μάγους, βαμπίρ και λυκανθρώπους, όπως της Ρόουλινγκ και της Μέγερ..., πουδεν διατίθενται σε πολλές σχολικές και δημοτικές βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ με την αιτιολογία ότι “προάγουν τη λατρεία του Σατανά”» σημειώνει η Αντζελα Μέικοκ, εκπρόσωπος της ΑLΑ. Το πιο απίστευτο είναι ότι εφέτος θύμα έπεσε και ο «Φύλακας στη σίκαλη» του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, από τα πλέον σημαντικά μυθιστορήματα της εφηβείας.
«Μας σοκάρει και μας φοβίζει η ύπαρξη στη λίστα ενός από τα πιο διάσημα και πολυδιαβασμένα βιβλία του 20ού αιώνα... Ισως αυτή να είναι η μοίρα κάποιων ηρώων, όπως ο Χόλντεν Κόλφιλντ, που αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη και τους θεσμούς» πρόσθεσε.
Σκοπός της «Εβδομάδας Απαγορευμένων Βιβλίων», η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, είναι να ενισχύσει την ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία και στη γνώση, αποκαλύπτοντας τη ζημιά που προκαλούν στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών η λογοκρισία και η απαγόρευση βιβλίων στις ΗΠΑ των αρχών του 21ου αιώνα.
Από το 1982 η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Βιβλίου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου