Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Oι 5 «πηγές» άντλησης 17 δισ. ευρώ


Μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος το 2011 κρατά η κυβέρνηση. «Ο στόχος είναι από το 8,1% που θα κλείσει το 2010, να πάμε στο 7,6%», ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση που είχαν, ακολούθησε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Φ. Σαχινίδης παρουσίασαν στους συναδέλφους τους τον «οδικό χάρτη» μέχρι το 2013. Οι αιτίες που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κρατήσει στο συρτάρι της τον στόχο για έλλειμμα 7% είναι τρεις:
Η ύφεση, που για το νέο έτος προβλέπεται στο 2,6% του ΑΕΠ.
Οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους, που για το 2011 θα είναι αυξημένοι κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Οι αυξημένες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Τα δύο στελέχη εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους πως το 2011 θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης. «Το 2012 θα μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά και έτσι θα πετύχουμε τον στόχο του 2,4% του ΑΕΠ το 2014», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Μέχρι τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τα επιπλέον 17 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο. Εχουν ήδη προσδιοριστεί οι πέντε βασικές πηγές:
ΦΠΑ και πετρέλαιο θέρμανσης «θα χορέψουν ένα ιδιότυπο ταγκό». Οσο ανέβει ο ένας φόρος, τόσο θα μειωθεί το εύρος της εξίσωσης.
Οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου θα μειωθούν στο όριο που θα επιτρέπει τη λειτουργία του.
Θα επιβληθούν πράσινοι φόροι σε ρύπους.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναζωογονήσει το θέμα των ημιυπαίθριων.
Θα ανοίξει ο φάκελος με την ένδειξη «αυθαίρετα» και θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
«Δύσκολη χρονιά»
Από όλα αυτά καθίσταται προφανές ότι «το 2011 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά», όπως κατ’ επανάληψη έχει πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρωθυπουργός επικύρωσε τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και ζήτησε από όλους τους υπουργούς να συνδράμουν συγκρατώντας τις δαπάνες. Στη σύσκεψη για την οικονομία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Β. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Τιμοσίδης, Φ. Σαχινίδης και Γ. Πεταλωτής. Το απόγευμα ακολούθησε σύσκεψη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, όπου πολλά στελέχη επανέλαβαν την κριτική τους για τους φόρους και την περαίωση.
Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σύσκεψης για την κάρτα του πολίτη και θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του Γ’ Θερινού Τμήματος της Βουλής. Εν όψει και της αυριανής ψήφισης του νομοσχεδίου για την περαίωση, η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χθες ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Cecilia Malmstrom, και τον πρέσβη των ΗΠΑ Daniel Smith.
O Γ. Παπανδρέου στη Διυπουργική:
«Oι κόποι των πολιτών δεν πρέπει να πάνε χαμένοι»
«Υπάρχει ελπίδα και προοπτική, αλλά ο συναγερμός δεν έχει λήξει», τόνισε στη διυπουργική για την οικονομία, που συνεδρίασε χθες, ο Γ. Παπανδρέου. «Οι κόποι των πολιτών», πρόσθεσε, «δεν πρέπει να πάνε χαμένοι». Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2010 παραμένει γρίφος.
Ο Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψει την υστέρηση στα έσοδα. «Είναι προς συζήτηση και προς προσδιορισμό των εναλλακτικών λύσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες: «Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι θα προκριθεί εκείνη η λύση η οποία θα είναι ευνοϊκότερη προς τον Ελληνα πολίτη και ειδικότερα στον αδύναμο και τον χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος». Αναφέρθηκε και στον νέο τρόπο κατάρτισης των προϋπολογισμών: «Βάζουμε τέρμα στη χαλαρότητα των δημοσιονομικών, έτσι ώστε να έχουμε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά κυρίως θα έχει προβολή και στο μέλλον».
Το σίγουρο είναι πως για να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του 2011, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ομαλά το σχέδιο για το 2010. Η κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ενώ μέχρι το τέλος τους έτους θα έχουν ανοίξει όλα τα κλειστά επαγγέλματα και θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan