Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Οικολογική συνείδηση και στο στυλ


Αν η τελευταία φορά που ένιωσες πόθο και τύψεις ταυτόχρονα ήταν στη θέα μιας κροκό τσάντας και όχι ως εμπλεκόμενη σε μία παράνομη σχέση, μη νομίζεις ότι έχεις κάποιο πρόβλημα. Απλώς έχει αφυπνιστεί η οικολογική σου συνείδηση και ζητά από το στυλ σου να σκεφτεί το μέλλον της γης.



Πολλοί πίστευαν ότι η οικολογία ήταν μία τάση που θα περνούσε με τον καιρό, αλλά ευτυχώς διαψεύστηκαν. Γιατί τελικά κέρδισε τον τίτλο της διαχρονικής αξίας, αφού η κοινωνική και η περιβαλλοντική ευθύνη αποδεικνύονται αναγκαίες προϋποθέσεις στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αλλά και στη μακροπρόθεσμη επιβίωση του πλανήτη μας. Με αυτήν τη λογική, λοιπόν, ολοένα και περισσότεροι σχεδιαστές και εταιρείες ένδυσης προσφέρουν οικολογικές σειρές, που δεν θυμίζουν σε τίποτα τους hippie προκατόχους τους.

Φιλικά Υλικά
Η βασική έννοια της οικολογικής ένδυσης βασίζεται σε μία σειρά από πρώτες ύλες που μοιάζουν με τα συστατικά της βραδινής μου σαλάτας: μπαμπού, λινάρι, σόγια, τσουκνίδα, καλαμπόκι, βαμβάκι, μαλλί, μετάξι και κάνναβη. Επίσης, σημαντικό είναι τα υλικά αυτά να μην έχουν υποστεί επεξεργασίες βλαβερές προς το περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής τους, π.χ. ψεκασμό με χημικές ουσίες ή χλωρίωση, μία διαδικασία που καταναλώνει πολύ νερό και ενέργεια. Τα οφέλη είναι προφανή για τον πλανήτη, αλλά και για τον άνθρωπο, καθώς τα «πράσινα» υφάσματα επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνέει, δεν προκαλούν αλλεργίες και έχουν αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Green Day
Στο παρελθόν η ετικέτα «οικολογικό ρούχο» γεννούσε εικόνες ξένων τουριστών και κατασκηνωτών με τεράστια backpacks και μαλλιά ράστα. Στις μέρες μας όμως οίκοι υψηλής ραπτικής, όπως οι Oscar de la Renta, Donna Karan, Ralph Lauren, Proenza Schouler και πολλοί άλλοι, αποδεικνύουν την οικολογική τους ευαισθησία παρουσιάζοντας κάποιες φορές «πράσινες» δημιουργίες και ανάλογες capsule συλλογές, που αποκαλύπτουν τη chic πλευρά της οικολογικής μόδας. Η πιο αφοσιωμένη στο κίνημα αυτό είναι φυσικά η Stella McCartney (www.stellamccartney.com), η οποία επιμένει στο vegan fashion. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ υλικά ζωικής προέλευσης (π.χ. δέρμα και γούνα) στα ρούχα και τα αξεσουάρ που σχεδιάζει. Μάλιστα, όταν ανέλαβε τη δημιουργική διεύθυνση του οίκου Chloé, φρόντισε να συμπεριλάβει αυτόν τον όρο στο συμβόλαιό της. Οι πιο πιστές της φαν είναι τα it girls του Hollywood και οι αυτοαποκαλούμενες eco fashionistas Liv Tyler, Cameron Diaz και Gwyneth Paltrow. Πέρα όμως από τη high-end πλευρά της μόδας, η μεγάλη ζήτηση των καταναλωτών για eco fashion έχει αναγκάσει ακόμη και mainstream εταιρείες να προσφέρουν ανάλογες σειρές. Τα νεανικά brands Levi’s, Camper και BSB, αλλά και εταιρείες γνωστές για τη μαζική παραγωγή και τις χαμηλές τιμές τους, όπως οι Η&Μ και Zara, διαθέτουν ρούχα και αξεσουάρ φτιαγμένα από ανακυκλωμένα ή βιολογικά υλικά, τα οποία τοποθετούνται δίπλα στις συμβατικές συλλογές τους, πετυχαίνοντας έτσι να κάνουν την επιλογή για υπεύθυνη κατανάλωση προσιτή σε όλους.

Ανθρώπινο δυναμικό
Το eco fashion δεν αφορά μόνο στις πρώτες ύλες και στην επεξεργασία τους, αλλά και στις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν στα εργοστάσια παραγωγής. Μπορεί τα υλικά να γράφονται καθαρά στην ετικέτα μιας μπλούζας, αλλά το να μάθεις πού και ποιοι δούλεψαν για να τη φτιάξουν είναι λίγο πιο δύσκολο. Δεν είναι τυχαίο που, σε αντίθεση με τη δική μας αγορά, στο εξωτερικό έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών όσον αφορά στα οικολογικά και «ηθικά» προϊόντα, με αποτέλεσμα η ζήτηση και η πρόσβαση σε αυτά να έχουν ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σημεία-κλειδιά αυτής της προσπάθειας αποτελούν η μεγάλη ποικιλία προϊόντων και η καλή πληροφόρηση γι’ αυτά. Η αλήθεια είναι πως οι δηλώσεις των εταιρειών για την κοινωνική και την οικολογική τους ευθύνη αντιμετωπίζονται με κάποιο βαθμό καχυποψίας από τους καταναλωτές, αφού υπάρχει μία μεγάλη λίστα παραμέτρων που καθορίζουν το τι θεωρείται οικολογικό και τι όχι. Γι’ αυτό πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου και μάθε περισσότερα στο www.ecofashionworld.com και στο www.wtfo.com.

Eco shopping
Hot style tip: Ξεκίνα τη μύησή σου στο πράσινο κίνημα επενδύοντας σε μοναδικά eco κομμάτια, που θα σου εξασφαλίσουν ξεχωριστό στυλ με συνείδηση, www.edunonline.com. Δημιούργημα του Bono, τραγουδιστή των «U2». Εδώ θα βρεις stylish γυναικεία και αντρικά ρούχα.
www.veja.fr
Απίστευτα cool kicks, που έχουν φαν τον τραγουδιστή των «Coldplay», Chris Martin.
www.melissaplasticdreams.com
Η πρωτοποριακή βραζιλιάνικη εταιρεία Melissa έγινε διάσημη για τις cute μπαλαρίνες, γόβες και σαγιονάρες από ανακυκλώσιμο πλαστικό.
www.peopletree.com
Αγαπημένο brand των fashion insiders. Νέο πρόσωπο της εταιρείας είναι η Emma Watson, γνωστή από τις ταινίες του Harry Potter. Κομμάτια της εταιρείας θα βρεις και στο site του Topshop (www.topshop.com).
www.equaclothing.com
Λονδρέζικη μπουτίκ που παρουσιάζει ethical δημιουργίες πολλών σχεδιαστών.
www.adidas.com
Πρωτοποριακό design στην αθλητική ένδυση. H συλλογή SLVR της Adidas προσφέρει σοφιστικέ αισθητική χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον. Εδώ θα βρεις και τη σειρά Adidas by Stella McCartney. Adidas Concept Stores.
www.katharinehamnett.com
Πρωτοπόρος στο ethical fashion από τη δεκαετία του ’80, βρίσκει επιτέλους το δίκιο της με τα διάσημα logo T-shirts πάνω στα οποία δηλώνει «No More Fashion Victims» και «Save The Future»।


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan