Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Γιαγκούλας, ο λήσταρχος...

Φώτης Γιαγκούλας. Ο λήσταρχος που χλεύασε τη χωροφυλακή πριν αποκεφαλιστεί...!!!






Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1925 εκτελέστηκε κι αποκεφαλίστηκε ο περίφημος λήσταρχος που βγήκε στην παρανομία,όταν σύμφωνα με τις φήμες ένας χωροφύλακας βίασε μια ξαδέλφη του. Αν και ο ένστολος πήρε μετάθεση στην Αθήνα,(τρομερή τιμωρία!) ο Γιαγκούλας κατέβηκε στην πρωτεύουσα και τον σκότωσε...

την ώρα που εκτελούσε υπηρεσία στ΄ ανάκτορα. Επικηρύχτηκε,συνελήφθη,δραπέτευσε και κατέβηκε με ψεύτικο όνομα στην Αθήνα, όπου έκανε δεσμό με μια πλούσια κυρία. Όταν η ταυτότητα του αποκαλύφθηκε ανέβηκε οριστικά στο βουνό όπου δημιούργησε τη δική του συμμορία. Αρχικά είχε επικηρυχθεί για 60 χιλιάδες δραχμές αλλά με είκοσι φόνους στον ενεργητικό του,το ποσό ανέβηκε στις 600 χιλιάδες.





Όταν εκτελέστηκε είχε απαγάγει τα δυο παιδιά ενός πλούσιου γαιοκτήμονα και ζητούσε ως λύτρα ένα εκατομμύριο δρχ. Τον πρόδωσε ένας άλλος ληστής ο οποίος πήρε ανταμοιβή 300 χιλιαδες,ποσό αρκετά σημαντικό για την εποχή. Τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στους χωροφύλακες και στους στρατιώτες του αποσπάσματος. Μαζί με το λήσταρχο αποκεφαλίστηκαν και οι συνεργάτες του Μπαμπάνης και –Τζαμήτρας. Τα κεφάλια τους κρεμάστηκαν στην πλατεία της Καρδίτσας.

Αλησμόνητη έχει μείνει μια επιστολή που έστειλε στη χωροφυλακή όταν τον κυνηγούσαν και κάποια όργανα της τάξης κατηγορηθήκαν ότι κακομεταχειρίζονταν τους χωρικούς.Ο φοβερός και τρομερός Γιαγκούλας έγραψε στον αρχηγό της χωροφυλακής τα εξής:

«Τί πιέζεις τους εργατικούς ανθρώπους και τους κτηνοτρόφους αφού βρε κωλογαλονάδες γαμώ τ’ αστέρια σας και όλη την οικογένειά σας, αφού σας στέλλω είδηση όπου περνώ και δεν έρχεστε να πολεμήσωμε. Τί φταίγει ο κόσμος ο εργατικός και τους κακοπιέζεις; Έλα εσύ ρε αρχίδι και γίνε τσομπάνος και αν θέλης πρόδωσέ με. Την μίαν την βραδυάν θα με προδώσεις, την άλλη την βραδυάν θα σε κόψω σαν τ’ αρνάκι.
Από σήμερα και εντεύθεν να ξεύρης εάν κακοποιήσεις τους ανθρώπους θα σε κάνωμε στρατοκαρτέρια και θα σε πελεκήσωμε με τα σπαθιά μας. Τ’ άντερα σου θα σου τα κάνωμε κοκορέτσι και θα σου τα δώσουμε να τα φας. Κι αυτή τη στιγμή σε καλούμε να έλθης βρε αρχίδι, να έλθης να πολεμήσωμε εδώ απάνω εις τον άγιον Προφήτην Ηλίαν,


ΦΩΤΗΣ ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan