Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Επικίνδυνο το πάτωμα PVC για τα βρέφη


Μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα διατρέχουν τα παιδιά που ζουν σε σπίτια με δάπεδα PVC.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης Σουηδών επιστημόνων στα παιδιά αυτά παρατηρήθηκε αυξημένη πρόσληψη φθαλικών, τα οποία μάλιστα ανιχνεύτηκαν στα ούρα.

Στην περίπτωση δε που ο εξαερισμός είναι ανεπαρκής παρατηρούνται... αυξημένα επίπεδα εισπνεόμενου οξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι ένας δείκτης φλεγμονής του αναπνευστικού αλλά και ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη άσθματος.

Έχει αποδειχθεί ότι το άσθμα και οι αλλεργίες στα παιδιά συνδέονται με την έκθεση στα φθαλικά, που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές στα υλικά PVC. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Karlstad της Σουηδίας από τον δρ Fredrik Carlstedt σε ένα δείγμα 110 βρεφών ηλικίας μεταξύ 2-6 μηνών και παρουσιάστηκε στο 20ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βαρκελώνη.

Στα παιδιά αυτά η πρόσληψη εισπνεόμενου οξειδίου του αζώτου μετρήθηκε μέσω μάσκας προσώπου, ενώ ο δείκτης παρουσίας φθαλικών MBzP μετρήθηκε σε δείγμα ούρων.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan