Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

«Αποκεφάλισε» τον δήμαρχο Μόσχας

Ο 74χρονος «άνθρωπος με την τραγιάσκα», όπως τον αποκαλούσαν οι Μοσχοβίτες, είχε εμπλακεί σε σωρεία σκανδάλων. Τελευταία είχε πάρει αποστάσεις από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, προκαλώντας εκνευρισμό ακόμα και στον άλλοτε στενό σύμμαχό του Βλ. Πούτιν
Τέλος εποχής για τη Μόσχα αποτελεί η απομάκρυνση του επί 18 χρόνια δημάρχου της, Γιούρι Λουζκόφ, από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Πρόκειται για τη λήξη ενός σκληρού μπρα ντε φερ μεταξύ του άλλοτε προστατευόμενου του Κρεμλίνου (επί ημερών του Βλαντιμίρ Πούτιν) και του Μεντβέντεφ που είχε ξεκινήσει μετά την εκλογή του τελευταίου στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Χθες, και ενώ είχε προηγηθεί ένας πραγματικός «πόλεμος» ανάμεσα στα κρατικά ΜΜΕ και τον δήμαρχο της πρωτεύουσας, ο Μεντβέντεφ καθαίρεσε με διάταγμα τον Λουζκόφ με το αιτιολογικό ότι «απώλεσε την εμπιστοσύνη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Παρά το γεγονός ότι ο 74χρονος Λουζκόφ -ή αλλιώς ο «άνθρωπος με την τραγιάσκα», όπως τον αποκαλούν οι Μοσχοβίτες- είχε εξασφαλίσει για χρόνια υψηλά ποσοστά δημοτικότητας λόγω του «λίφτινγκ» που κατάφερε να κάνει στη βιτρίνα της πρωτεύουσας, οι επικριτές του πολλαπλασιάζονταν μέρα με τη μέρα, καθώς αποκαλύπτονταν σωρεία σκανδάλων διαφθοράς και χρηματισμού.
Κόντρα
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Λουζκόφ είχε λάβει τους τελευταίους μήνες αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, προκαλώντας εκνευρισμό ακόμη και στον άλλοτε στενό του σύμμαχο και πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.
Oπως επισημαίνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, η «απόλυση» του Λουζκόφ ήταν ζήτημα χρόνου, καθώς ο δήμαρχος της Μόσχας έμοιαζε να πιστεύει πως είναι άτρωτος, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένας «δημόσιος υπάλληλος» τον οποίο διορίζει ο εκάστοτε πρόεδρος της χώρας.
Το τέλος...
Eχοντας διαμηνύσει από τη Δευτέρα ότι «δεν προτίθεται να παραιτηθεί», ο Λουζκόφ υποχρεώθηκε χθες να αποδεχτεί το τέλος της παντοδυναμίας του, τονίζοντας πάντως πως δεν φεύγει με τη θέλησή του.
Λίγο μετά την απομάκρυνση του δημάρχου, ο Πούτιν -παρά τα όσα υποστηρίζονταν περί διαφωνίας για την τύχη του Λουζκόφ- τοποθετήθηκε δημόσια επί του θέματος στηρίζοντας την απόφαση του Μεντβέντεφ, ενώ έσπευσε να εκφράσει την πρόθεσή του «να βοηθήσει στην επιλογή του διαδόχου του».
Η σύζυγός του
Με περιουσία 2,9 δισ. δολάρια!
«Πέτρα του σκανδάλου» αποτελεί η Γ. Μπατούρινα, σύζυγος του Λουζκόφ, η οποία κατάφερε να γίνει η πλουσιότερη γυναίκα στην Ευρώπη. Η Μπατούρινα, όπως επισημαίνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, δημιούργησε μια περιουσία που υπολογίζεται μεταξύ 2 και 2,9 δισ. δολάρια χάρη στην κατασκευαστική εταιρεία «Inteko» που ίδρυσε και η οποία εξασφάλιζε «χρυσά» συμβόλαια από τον Δήμο της Μόσχας.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan