Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Χαλαρώστε χωρίς να... κοιμηθείτε!


Υπάρχει τρόπος να χαλαρώσουμε χωρίς να έχουμε κοιμηθεί 8 ώρες; Κι όμως ναι, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες...

Η απλή, χαλαρωτική ανάπαυση είναι εξίσου ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και ο οκτάωρος βραδινός ύπνος. Αυτό ισχυρίζεται στο τελευταίο του βιβλίο διάσημος αμερικανός γιατρός, ειδικευμένος στις διαταραχές του ύπνου, ο οποίος μάλιστα προτείνει τέσσερις συγκεκριμένες μεθόδους αποτελεσματικής ανάπαυσης: την κοινωνική, τη διανοητική, τη σωματική και την πνευματική.
Ο τίτλος του βιβλίου του καθηγητή Μάθιου Εντλουντ είναι «Η δύναμη της ξεκούρασης: Γιατί δεν αρκεί μόνο ο ύπνος» («Τhe Ρower Οf Rest: Why Sleep Αlone Ιs Νot Εnough»). Ο δρ Εντλουντ θεωρεί ότι κάποιες τεχνικές «ενεργητικής ανάπαυσης» μπορούν να οδηγήσουν στην άμεση τόνωση όλων των ψυχοσωματικών λειτουργιών του οργανισμού. Προσοχή όμως: μιλάει για «ενεργητική ξεκούραση» και όχι για «παθητική», με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης τη «βύθιση» σε έναν καναπέ μπροστά σε μια ανοικτή τηλεόραση. «Η ενεργητική ξεκούρασηανανεώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα,μειώνει το άγχος, μας κάνει πιο παραγωγικούς και μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευεξία και πιο πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής» τονίζει ο δρ Εντλουντ.
Στην «κοινωνική ξεκούραση» ο ασθενής ενθαρρύνεται να περάσει περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά του, κάτι που, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Σχετικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι η έντονη κοινωνική δραστηριότητα, όπως και το σεξ, το οποίο θεωρείται «κοινωνική επαφή», μειώνει το στρες. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι άνθρωποι με διευρυμένο κοινωνικό κύκλο κινδυνεύουν λιγότερο από προβλήματα όπως καρδιακά νοσήματα και κατάθλιψη.
Η «διανοητική ανάπαυση» επιτάσσει, σύμφωνα με τον δρα Εντλουντ, κάποιες εύκολες ασκήσεις συγκέντρωσης εναντίον του καθημερινού «multitasking» (της λεγόμενης πολυπραγμοσύνης) που οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας μάς έχουν επιβάλει. Ο αμερικανός επιστήμονας προτείνει να ξεκουράζουμε τα μάτια μας κλείνοντας τα βλέφαρά μας και «ρίχνοντας» τις κόρες των ματιών προς τα πάνω, ως ένα αποτελεσματικό μέσο ανανέωσης των εγκεφαλικών μας κυττάρων.
Η τόνωση του αναπνευστικού μας συστήματος είναι ο σκοπός κάποιων τεχνικών ανάπαυσης στην τρίτη μέθοδο ήπιας ανάπαυσης, τη «σωματική ανάπαυση». Κάποιες βαθιές αναπνοές σε οριζόντια στάση καθημερινά μπορούν, εντός τριμήνου, να μειώσουν το στρες ως και 50%. Βαθιά αναπνοή, κατά τον δρα Εντλουντ, σημαίνει «εισπνέω από τη μύτη αργά, σπρώχνοντας την κοιλιά όσο πιο κάτω μπορώ. Μετά εκπνέω από το στόμα πολύ αργά ρουφώντας στο τέλος της εκπνοής την κοιλιά μέσα».
Επίσης 30 μόλις λεπτά καθημερινού ελαφρού ύπνου, εκτός του ότι μας τονώνουν, μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τέλος, η «διανοητική ανάπαυση» συνίσταται σε ασκήσεις διαλογισμού και γιόγκα. Οπως φάνηκε από σχετικά πειράματα σε εθελοντές, κάποιες περιοχές του εγκεφάλου όσων διαλογίζονται είναι μεγαλύτερες σε σχέση με των υπόλοιπων ανθρώπων. Ο θάλαμος των εθελοντών που διαλογίζονταν εδώ και πολλά χρόνια είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με άλλων ανθρώπων, μια διόγκωση η οποία πιθανώς οφείλεται στο ότι οι διαλογιζόμενοι έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα, να παραμένουν συναισθηματικά σταθεροί και να διαθέτουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.


Από την εφημερίδα το Βήμα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan