Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι τράπεζες από τις εμπορικές επιχειρήσεις, το πρώτο 7μηνο ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε μέσω πιστωτικών καρτών ήταν μειωμένος κατά 40%.
Πέρυσι η καταναλωτική δαπάνη με πλαστικό χρήμα
-κάρτες Visa και MasterCard- μειώθηκε κατά 5,5% (στα 6δισ ευρώ) ενώ διψήφιο είναι το ποσοστό της μείωσης στο εξάμηνο 2010.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι Έλληνες σταμάτησαν να δανείζονται από τις πιστωτικές τους, καθώς το cash advance, δηλαδή η ανάληψη μετρητών από την πιστωτική, παρουσιάζει πτώση κατά 50%.
Ας σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία και διαμορφώνονται στα 9δισ ευρώ τον
.Ιούνιο , από 9,5δισ ευρώ τον Φεβρουάριο 2010 και 10,09δισ τον Ιανουάριο 2009.
Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είναι αρνητικός, ενώ οι καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί και οι τραπεζίτες παραδέχονται πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 20%.
Δηλαδή οι «κόκκινες οφειλές» πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του χρόνου τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση στις συνολικές οφειλές από κάρτες και περαιτέρω άνοδο στις καθυστερήσεις.
Οι τράπεζες απορρίπτουν σήμερα τα 3 στα 4 αιτήματα για νέες κάρτες, ενώ περιορισμένες είναι και οι μεταφορές υπολοίπων από κάρτες σε κάρτα. Αντίθετα προωθούν τις μεταφορές από κάρτες σε δάνεια, ζητώντας ταυτόχρονα πρόσθετες εξασφαλίσεις, όπως είναι η εγγραφή Επίσης αν ο καταναλωτής καθυστερήσει να πληρώσει τη δόση του 10 μέρες, πολλές τράπεζες καθιστούν ανενεργή την πιστωτική κάρτα, μέχρι να εξυπηρετηθεί η οφειλή και να ενεργοποιηθεί και πάλι η κάρτα.
Μπαράζ εξωδίκων σε όσους καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις
Από την αρχή του έτους, οι δικαστικοί επιμελητές δεν προλαβαίνουν να επιδίδουν εξώδικα σε κατόχους καρτών επειδή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τις δόσεις τους επί 3 μήνες.
Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν πάνω από 25.000 τους καταναλωτές που έχουν λάβει ανάλογα εξώδικα.
Με τα εξώδικα αυτά, οι τράπεζες τους καλούν:
Να εξοφλήσουν το συνολικό ύψος της οφειλής, πλέον τόκων και εξόδων μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την επίδοση του εξώδικου.
Να επιστρέψουν την πιστωτική τους κάρτα
Διαφορετικά, προειδοποιούν τον κάτοχο της κάρτας ότι θα απαιτηθεί δικαστικά η είσπραξη της οφειλής του, με το νόμιμο τόκο και θα ενεργηθεί εναντίον του κάθε νόμιμο μέσο.
«Τα εξώδικα αυτά, όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, αποτελούν ένα μέσο πίεσης για να προσέλθει ο οφειλέτης σε διακανονισμό και συνεχίζουν:
Το 80% των οφειλετών συμφωνεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το χρέος παύει να ανατοκίζεται και ρυθμίζεται η εξόφληση του με μηνιαίες δόσεις που είναι ύψους πχ. 250 ευρώ για οφειλή 10.000 ευρώ».
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι οι καταναλωτές που αν και ενήμεροι στις οφειλές τους, προχωρούν σε ρύθμιση με την τράπεζα, προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερη μηνιαία δόση.
Επίσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες, σχεδόν το 10% των κατόχων πιστωτικών καρτών θέλει να μεταφέρει τα υπόλοιπα του σε άλλη τράπεζα για να τύχει καλύτερης τιμολόγησης.
Άλλαξαν τις καταναλωτικές τους συνήθειες
«Δεν χρησιμοποιούν πλέον, όπως παλιά τις πιστωτικές τους κάρτες οι καταναλωτές» αναφέρουν οι έμποροι, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα τις αναλύσεις που κάνουν οι τράπεζες σε ότι αφορά τις καθημερινές αγορές των καταναλωτών.
Παρατηρείται λοιπόν κατακόρυφη μείωση στις αγορές ειδών ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών. Η μείωση αγγίζει ακόμα και το 70%, με ανάλογη πτώση και στον τζίρο των καταστημάτων. Εξάλλου φέτος στις εκπτώσεις ο τζίρος σε όλη την αγορά -τόσο στα μικρά καταστήματα, όσο και στα πολυκαταστήματα- ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Αντίθετα παρατηρείται άνοδος στις συναλλαγές στα σούπερ μάρκετ και στα βενζινάδικα.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το γεγονός, ότι ακόμα και στα τρόφιμα οι πολυτέλειες είναι πλέον κομμένες। Οι αγορές αφορούν βασικά είδη διατροφής και είναι περισσότερες μεν σε συχνότητα, μικρότερης όμως αξίας.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου