Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Tips για Zen χώρους

Με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, δημιουργούνται αρμονία, ισορροπία και αυτοσυγκέντρωση.



Βασικοί παράγοντες για Japanese style χώρους, είναι η απλότητα και η γαλήνη.
Πρόσθετο στοιχείο για τον απόλυτο zen χώρο, είναι η καθαρότητα. Σε αυτή η μινιμαλιστική Zen άποψη, προτιμούνται οι αρμονικές φόρμες που διευκολύνουν το βλέμμα, γαληνεύουν το νου και «καθαρίζουν» την ψυχή.


Το σημαντικότερο για επιτυχημένους αρμονικούς χώρους, είναι να μπορούν να μας προσφέρουν γαλήνη, ικανοποίηση και αρμονία, κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, ακόμη και της πιο ασήμαντης.
Στην ξεκούραση, στη χαλάρωση, στη διαδικασία αποφόρτισης του μυαλού από τα άγχη και το στρες, καθώς και στις οικιακές δραστηριότητες -όπως η προετοιμασία του φαγητού, το μπάνιο και η καθαριότητα- πρέπει να είμαστε ενταγμένοι στο σωστό κλίμα, στους σωστά προετοιμασμένους χώρους, με την κατάλληλη ατμόσφαιρα και διακόσμηση.
Τα απλά αντικείμενα που μας περιβάλλουν, μπορούν να μας προσφέρουν χαρά και γαλήνη αν είναι σωστά τοποθετημένα και συνδυασμένα.
Από ένα όμορφο λουλούδι μπροστά από έναν κατάλευκο τοίχο, με τα χρώματα, το σχήμα και την μυρωδιά του να πρωταγωνιστούν, ως ένα χρυσόψαρο που κολυμπάει σε μια διάφανη γυάλα, με την αρμονία της κίνησης και το λαμποκόπημα του δέρματός του, μπορούν να γαληνέψουν την ψυχή μας.

Τα φυσικά υλικά, τα χρησιμοποιούμε όπου είναι δυνατόν τόσο για διακοσμητικούς λόγους, όσο και για μια διαρκή επαφή με το φυσικό κόσμο.
Τοποθετούμε φυτά και λουλούδια όπου είναι δυνατόν. Τα bamboo είναι κατάλληλα για την αρμονία στο χώρο. Βότσαλα, άμμος, κλαδιά φαγωμένα από τη θάλασσα, είναι ιδανικά στοιχεία διακόσμησης.

Τα υφάσματα που επιλέγουμε για τις κουρτίνες είναι λεπτά, αέρινα από φυσικά υλικά (βαμβάκι, λινάρι, μετάξι) και αφήνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτά τα παράθυρα, ώστε να παραμένει ανεμπόδιστη η ροή του αέρα μέσα στο σπίτι.

Η ισορροπία στην αισθητική, την τέχνη και τη διακόσμηση, είναι η βάση για την αρμονία και την ηρεμία στην καθημερινότητά μας.
Όταν γυρίζουμε στο σπίτι από το υπερφορτωμένο πρόγραμμα της ημέρας, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να το εξισορροπήσουμε με την ηρεμία και τη χαλάρωση.
Για να δώσουμε την αίσθηση της ισορροπίας λοιπόν, έχουμε τις δυνατές χρωματικές αποχρώσεις να «παλεύουν» με τις απαλές, τα σκοτεινά σημεία του σπιτιού με τα φωτεινά, τα απαλά υλικά να μάχονται με τα σκληρά, ακριβώς όπως συμβαίνει στη ζωή μας.

Αναφορές σε Yin & Yang, θηλυκό και αρσενικό, θετικό & αρνητικό, συναντάμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. έτσι και στον χώρο μας.

Ανατολή & Δύση συναντιόνται στην κατοικία μας.
Η φιλοσοφία της Ανατολής μπλέκει στην πραγματικότητα της Δύσης, χαρίζοντας μια όαση αρμονίας στους εξαντλητικούς ρυθμούς της εποχής μας.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan