Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αποποιείται κάθε ευθύνη για το περιεχόμενό του μνημονίου ο Όλι Ρεν

Σοβαρό πολιτικό θέμα, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι, δημιουργεί η απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, για λογαριασμό της Κομισιόν, σε γραπτή ερώτηση που είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούλιο στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος για τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις.






Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι:


-Ο Όλι Ρεν, που έχει υπογράψει ο ίδιος το Μνημόνιο εκ μέρους της Κομισιόν, το παρουσιάζει τώρα ως «έγγραφο το οποίο υπεγράφη από τις ελληνικές αρχές», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι τα μέλη της τρόικας «δεν επιβάλλουν ούτε υποχρεώνουν την Ελλάδα να υιοθετήσει οιεσδήποτε διατάξεις». Ο πλήρης πάντως τίτλος του εγγράφου είναι Μνημόνιο Συγκεκριμένων Όρων (conditionalities) Οικονομικής Πολιτικής, υποδηλώνοντας προφανώς ότι οι όροι από κάποιους έχουν τεθεί.

-Στην ίδια απάντηση η Κομισιόν αφήνει ακάλυπτο τον ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης, που περιέχεται μάλιστα στο άρθρο 1 του πρόσφατου νόμου για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό (Ν. 3863/2010), ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θεσπίζονται κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου (το τελευταίο προέβλεπε μόνο διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων). Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνει έμμεσα ότι η Κομισιόν δεν έχει κάνει καμμιά απολύτως ενέργεια για να διασφαλίσει ότι τα μέτρα για την εφαρμογή του Μνημονίου είναι συμβατά με το άρθρο 9 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε., που επιβάλλει να συνεκτιμώνται πάντα οι απαιτήσεις για κοινωνική προστασία και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Η απάντηση του κ. Ρεν αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών», σχολίασε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Για ένα έγγραφο που καθορίζει τη ζωή μιας ολόκληρης χώρας, η Κομισιόν παραπέμπει στην ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν και την τρόικα. Δε μας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μείνει ορφανό το Μνημόνιο στην τρυφερή ηλικία των πέντε μόλις μηνών. Μας ανησυχεί όμως ότι οι επίσημες ηγεσίες ενδιαφέρονται μόνο για τη βραχυπρόθεσμη «δουλειά» και αδιαφορούν πλήρως για την ευρωπαϊκή νομιμότητα και για τις συνέπειες στους θεσμούς και τις προοπτικές της Ευρώπης και της Ελλάδας».

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan