Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η κακή διάθεση κάνει και καλό!


Κι όμως!

Έχετε κακή διάθεση; Μην ανησυχείτε.. σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σας κάνει καλό. Ένας Αυστραλός ψυχολόγος ανακάλυψε πρόσφατα ότι η κακή διάθεση μας βοηθά να σκεφτόμαστε πιο καθαρά.

Σε αντίθεση με τους ενοχλητικά θετικούς ανθρώπους, οι γκρινιάρηδες είναι καλύτεροι στη λήψη αποφάσεων και λιγότερο εύπιστοι, όπως έδειξαν τα πειράματά του. Ενώ τα χαρούμενα συναισθήματα ενισχύουν τη δημιουργικότητα, η «μαυρίλα» δημιουργεί προσήλωση και προσεκτικά σκέψη, όπως δήλωσε ο καθηγητής Joe Forgas στο Australian Science...

Ο Forgas, ερευνητής του Πανεπιστημίου του New South Wales, υποστηρίζει ότι οι αρνητικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καλύτερα τις απαιτητικές καταστάσεις στη ζωή τους, γιατί το μυαλό τους είναι εκπαιδευμένο να λειτουργεί με στρατηγικές επεξεργασίας πληροφοριών.

Για την έρευνα του, ο καθηγητής ζήτησε από εθελοντές να παρακολουθήσουν διαφορετικές ταινίες και να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα θετικά ή αρνητικά γεγονότα της ζωής τους, έτσι ώστε η διάθεση κάποιων εξ αυτών να είναι καλή, και κάποιων άλλων όχι.

Εν συνεχεία, τους ζήτησε να συμμετέχουν σε μια σειρά ασκήσεων, οι οποίες περιλάμβαναν την αξιολόγηση της αληθοφάνειας των αστικών θρύλων και την περιγραφή γεγονότων στα οποία είχαν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες. Όσοι ήταν κακοδιάθετοι τα πήγαν πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους στο τεστ: έκαναν λιγότερα λάθη και ήταν καλύτεροι συνομιλητές.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Forgas, «ενώ η θετική διάθεση φαίνεται να καλλιεργεί την δημιουργικότητα, την ευελιξία και τη συνεργασία, η κακή διάθεση πυροδοτεί πιο συγκεντρωμένη, προσεκτική σκέψη, και μεγαλύτερη προσοχή στον έξω κόσμο». Η έρευνα κατέληξε επίσης ότι οι θλιμμένοι άνθρωποι εκφράζονταν καλύτερα στο γραπτό λόγο.

Προηγούμενη έρευνα του καθηγητή Foster έχει συσχετίσει τον καιρό με την αποδοτικότητα της μνήμης των ανθρώπων. Σύμφωνα με αυτήν, ο συννεφιασμένος, γκρίζος ουρανός οξύνει τη μνήμη, ενώ οι ηλιόλουστες ημέρες μας κάνουν ξεχασιάρηδες. Κι αυτό ενδέχεται να εξηγεί τη διαφορά παραγωγικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan