Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αγωνιστική (μόνο) εξομοίωση με το ΝΒΑ

Η γραμμή για το τρίποντο απομακρύνθηκε, το σχήμα της ρακέτας έγινε παραλληλόγραμμο, μια σειρά κανονισμοί διαφοροποιούνται, όμως παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο θα αλλάξει το ίδιο το μπάσκετ



     
Oι διαγραμμίσεις στα γήπεδα μπάσκετ άλλαξαν. Η γραμμή για το τρίποντο απομακρύνθηκε από τα 6,25 μ. στα 6,75 μ., το σχήμα της ρακέτας έγινε παραλληλόγραμμο και μια σειρά από κανονισμούς του παιχνιδιού διαφοροποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2010. Πόσο θα αλλάξει όμως το ίδιο το μπάσκετ; Αρκετές γνώμες έχουν εκφραστεί, ωστόσο άπαντες τείνουν να συμφωνήσουν ότι τα επόμενα χρόνια θα επιβιώνουν οι παίκτες με αθλητικά προσόντα (ταχύτητα, εκρηκτικότητα, άλμα) στα πρότυπα του ΝΒΑ. Ισως αυτός να ήταν και ο προσανατολισμός της FΙΒΑ, όταν αποφάσιζε τις αλλαγές στις διαγραμμίσεις τον Απρίλιο του 2008 έχοντας ως απώτερο στόχο την ολική εξομοίωση με το ΝΒΑ. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ομάδες του ΝΒΑ (Νιου Τζέρσι Νετς και Τορόντο Ράπτορς) θα δώσουν επίσημους αγώνες επί ευρωπαϊκού εδάφους, στις 4 και 5 Μαρτίου 2011, με πόλη διεξαγωγής το Λονδίνο. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι αλλαγές στις διαγραμμίσεις αφορούν περισσότερο την εξίσωση των δύο κόσμων, της FΙΒΑ και του ΝΒΑ» σχολίασε μιλώντας στο «Βήμα» ο «προπονητής της χρονιάς» για την περίοδο 2009-10 κ. Γιώργος Μπαρτζώκας , ο οποίος υπέβαλε προσφάτως την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του Αμαρουσίου.

«Αν εξαιρέσουμε το τρίποντο, το οποίο ευνοεί τους καλούς σουτέρ, οι υπόλοιπες αλλαγές δεν νομίζω ότι θα επηρεάσουν το παιχνίδι. Είμαι βέβαιος ότι οι προπονητές θα ορίζουν την τακτική τους με βάση το ταλέντο των παικτών και τις αδυναμίες των αντιπάλων τους και όχι με βάση το σχήμα της ρακέτας, το οποίο απλώς θα αναγκάσει τους ψηλούς να είναι πιο προσεκτικοί, ώστε να μη χρεώνονται με παράβαση τριών δευτερολέπτων» εκτιμά ο κ. Μπαρτζώκας εξηγώντας ότι «στις γωνίες, που απέχουν μόλις 90 εκατοστά από την πλάγια γραμμή, θα δείτε πολλές φορές τους παίκτες να πατούν έξω, μια και οι αγωνιζόμενοι κρίνουν με βάση τη γραμμή που έχουν μπροστά τους και όχι με εκείνη που έχουν πίσω τους». Συνιστά πάντως παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι οι αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος θα διεξαχθούν με τις νέες διαγραμμίσεις, αλλά με τους παλαιούς κανονισμούς ως τις 30 Σεπτεμβρίου και με νέους κανονισμούς από την 1η Οκτωβρίου!
tovima.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan