Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ελπίδες για τα θύματα εγκεφαλικού


Ένζυμο που ευθύνεται για το θάνατο των νευρικών κυττάρων μετά από εγκεφαλικά, ανακάλυψαν Ολλανδοί και Γερμανοί επιστήμονες και ευελπιστούν ότι ένα νέο πειραματικό φάρμακο θα μπορέσει να μειώσει δραστικά την εγκεφαλική ζημιά.Παρά το γεγονός ότι το εγκεφαλικό είναι το πιο συνηθισμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα μετά το έμφραγμα και σκοτώνει περίπου 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, οι μέχρι τώρα προσπάθειες να δημιουργηθούν φάρμακα που θα προστατεύουν τον εγκέφαλο μετά από τις βλάβες που προκαλεί ένα εγκεφαλικό, έχουν μικρή επιτυχία...

Μεγαλύτερη αισιοδοξία όμως έχουν οι επιστήμονες μετά την τελευταία ερευνητική προσέγγιση.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν οι Χάραλντ Σμιτ του Ολλανδικού Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και ο Κριστόφ Κλάισνιτς του Γερμανικού Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ ενώ η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology".

Σύμφωνα με την έρευνα και όπως έδειξαν τα πειράματά τους σε ποντίκια, το πειραματικό φάρμακο VAS2870, που έχει αναπτυχθεί από τη γερμανική εταιρία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας Vasopharm, μπόρεσε να περιορίσει την εγκεφαλική ζημιά και να διατηρήσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου των πειραματόζωων, ακόμα και όταν χορηγήθηκε αρκετές ώρες μετά το εγκεφαλικό.

Έτσι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το νέο φάρμακο θα μπορέσει να λειτουργήσει και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα αντιθρομβωτικό φάρμακο (t-PA) αποτελεί τη μοναδική θεραπεία που υπάρχει σήμερα το οποίο όμως πρέπει να χορηγείται εντός τριών το πολύ ωρών μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο με συνέπεια μόνο το 5% έως 10% των ασθενών να το παίρνουν τελικά.

Περαιτέρω οι επιστήμονες ερευνούν και τη σχέση του ''οξειδωτικού στρες'' με τις βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς.

Μέχρι τώρα ορισμένα πειραματικά φάρμακα που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν να καταστείλουν τον οξειδωτικό μηχανισμό, όμως η νέα έρευνα για πρώτη φορά φαίνεται να ανακάλυψε την πηγή του προβλήματος, εντοπίζοντας το ένζυμο ΝΟΧ4.

"Η νέα προσέγγιση εστιάζει στο να διατηρήσει ανέπαφους τους νευρώνες και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Δείξαμε ότι αν εντοπίσει κανείς την πραγματική πηγή του οξειδωτικού στρες, τότε υπάρχουν δυνητικά τεράστια οφέλη αν μπορέσεις να την μπλοκάρεις", δήλωσε ο Σμιτ.

Ακόμα πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα και σε άλλες παθήσεις που θεωρούνται ότι σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως τα εμφράγματα και μερικές μορφές καρκίνου ή οι νευροεκφυλιστικές νόσοι όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.


cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan