Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε σημείο του οικοπέδου «Μάτη» στο Βαρούσι σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της ΕΡΕΥΝΑΣ. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο πως τις επόμενες μέρες κλιμάκιο της αρμόδιας αρχαιολογικής διεύθυνσης θα επισκεφθεί την πόλη μας προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διατήρησή του.
Το έργο...
Από τις αρχές του 2004, η έρευνα για την αποκάλυψη του οικιστικού ιστού της αρχαίας πόλης έλαβε μεγάλες διαστάσεις και είχε σημαντικά αποτελέσματα, καθώς, η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας και μάλιστα της ΛΔ΄ Ε.Π.Κ.Α. Αυτά επισημαίνει ο διευθυντής της αρχαιολογικής υπηρεσίας, κ. Χατζηαγγελάκης, τονίζοντας παράλληλα πως τα προβλήματα που εμφανίζονται σε αυτού του τύπου τις ανασκαφικές έρευνες, που ονομάζονται σωστικές, είναι η τυχαία επιλογή του χώρου της ανασκαφής, η περιορισμένη έκτασή της στα όρια των οικοπέδων, τα οποία συνήθως δε συνδέονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα η εικόνα που έχουμε για τα αρχαία να είναι αποσπασματική, αλλά και η συνεχής κατοίκηση στον ίδιο περιορισμένο χώρο, η οποία είχε ως επακόλουθο την καταστροφή ολόκληρων οικιστικών φάσεων από μεταγενέστερες.
Διαφορετική
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαγγελάκη, οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές έρευνες στην πόλη των Τρικάλων μας δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για την ανάπτυξη της αρχαίας Τρίκκης από αυτή που είχαμε τα περασμένα χρόνια, για να προσθέσει:
« Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι η αρχαία πόλη θα πρέπει να εκτεινόταν τουλάχιστον μέχρι την οδό Δραγούμη, στα βόρεια και μέχρι την οδό Κονδύλη στα ανατολικά, ενώ νότια και δυτικά οριζόταν από τον Ληθαίο ποταμό.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα η πόλη έπειτα από την κατάληψή της από τον Φίλιππο και πιθανότατα μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, δηλαδή στην ελληνιστική εποχή, ακμάζει, όπως αποδεικνύεται από την εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τουλάχιστον έως και τον 1ο αι. μ. Χ. Αναπτύσσεται αυτόνομη καλλιτεχνική δημιουργία, όπως αποδεικνύουν οι δεκάδες μήτρες για την κατασκευή ανάγλυφων σκύφων και ειδωλίων που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στα κτίρια της ελληνιστικής φάσης της αρχαίας Τρίκκης και δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά εργαστήρια και κεραμείς, όπως ο Σώσας, που με περηφάνεια υπογράφουν τα προϊόντα τους». Ακόμα ο ίδιος σημειώνει πως η μελέτη του αρχαιολογικού υλικού που αποκαλύπτεται καθημερινά πλέον στην πόλη των Τρικάλων αναμένεται να σχετίσει την καλλιτεχνική και εμπορική δραστηριότητα της αρχαίας Τρίκκης με τις γειτονικές και τις πιο απομακρυσμένες ίσως περιοχές. Κατά τη ρωμαιοκρατία η πόλη συνεχίζει να αναπτύσσεται, από ότι φαίνεται σε μικρότερο βαθμό από ότι προηγουμένως, χωρίς ωστόσο να λείπουν από την πόλη και έως το τέλος της ύστερης αρχαιότητας καλλιτεχνικές αναλαμπές, όπως το κτήριο με το ψηφιδωτό δάπεδο της οδού Παγκάλου 27, που αποδεικνύουν ότι η αρχαία Τρίκκη αποτέλεσε σπουδαίο κέντρο καθ’ όλη τη μακραίωνη ιστορία της.
Η μελέτη των ανασκαφικών δεδομένων αναμένεται πλέον να συνδέσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με τις ιστορικές μαρτυρίες και η συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα να διευρύνει χρονικά έως την προϊστορική περίοδο τις γνώσεις μας για την ανάπτυξη της αρχαίας Τρίκκης, τεκμηριώνοντας την ομηρική παράδοση με στέρεα ανασκαφικά πορίσματα, καταλήγει ο ίδιος.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου