Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Είδη πρώτης ανάγκης σε ΦΠΑ 6%

Αναθεωρούνται τα προϊόντα που φορολογούνται με 11% -Χαμηλότερα φέτος το έλλειμμα

Πιο ορθολογικά θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα του ΦΠΑ, ειδικά όσον αφορά τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η πρόθεση αναθεώρησης της λίστας προϊόντων που φορολογούνται με 11%.

Από το οικονομικό επιτελείο διατυπώθηκε το σχέδιο μεταφοράς κάποιων προϊόντων,...
κυρίως βασικής ανάγκης, στο ΦΠΑ 6%. Την ίδια ώρα, άλλα αγαθά που ανήκουν στο 11% θα μεταφερθούν στο 23% κι άλλα στο 13%.

Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2010 αναμένεται να «κλείσει» χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 8,1% και συγκεκριμένα στο 7,8% με 7,9%. Το ποσοστό θα εξαρτηθεί πάντως από το ΑΕΠ που θα ορίσει η Eurostat.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, «με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος κατά 43,5%. Σε απόλυτο μέγεθος, θα μειωθεί από 32,75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, σε 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010.

Με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, θέτουμε ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ. Και σκοπός μας, δεν είναι άλλος από το να βγούμε όσο νωρίτερα γίνεται από το τούνελ. Να έρθει πιο γρήγορα η στιγμή, που θα μπορούμε να αποδώσουμε ένα πιο δίκαιο μέρισμα στους πιο αδύναμους, αφού και εκείνοι έβαλαν πλάτη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. Το χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους.
Μετά το 2011, το έλλειμμα θα οφείλεται πια κυρίως στις ανάγκες εξυπηρέτησης του υπέρογκου χρέους, αυτού που κληρονομήσαμε, και όχι σε παραγωγή νέων ελλειμμάτων. Είναι πολύ σημαντικό αυτό ότι, μετά το 2011, το έλλειμμα δεν θα οφείλεται ουσιαστικά στις ανάγκες των προϋπολογισμών μας, αλλά στις ανάγκες της αποπληρωμής του χρέους που κληρονομήσαμε».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan