Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Μας είναι σχεδόν άγνωστο το «απέραντο γαλάζιο»


Τα άγνωστα θαλάσσια είδη είναι τριπλάσια των γνωστών!

Ένας άγνωστος για τον άνθρωπο και ανεξερεύνητος κόσμος είναι αυτός που ζει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως δείχνει η μεγαλύτερη προσπάθεια «απογραφής» της παγκόσμιας θαλάσσιας ζωής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στο Λονδίνο...

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, εκτός από τα περίπου 250.000 θαλάσσια είδη που είναι πια γνωστά, τουλάχιστον 750.000 θαλάσσια είδη δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Για το ένα πέμπτο (20%) των ωκεανών συνεχίζουν να μην υπάρχουν ακόμα καθόλου στοιχεία, ενώ για πολλές άλλες θαλάσσιες περιοχές τα διαθέσιμα δεδομένα είναι ελάχιστα.

Ειδικότερα όσον αφορά τα ψάρια, που αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα των οργανισμών των θαλασσών, μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 16.764 είδη, ενώ υπολογίζεται πως υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 5.000. Δεν θα το περίμενε κανείς, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των οργανισμών των ωκεανών είναι τα μικρόβια που αποτελούν το 90% του συνολικού βάρους της θαλάσσιας ζωής (ισοδυναμούν με το βάρος 35 ελεφάντων ανά ζωντανό άνθρωπο)!

Η Μεσόγειος παραμένει μία από τις πλέον ανεξερεύνητες θάλασσες καθώς εκτιμάται πως το 75% των ειδών της παραμένει ανεξερεύνητο. Το ίδιο ισχύει για το 10% της Ευρώπης, το 38% της Νότιας Αφρικής, το 39-58% της Ανταρκτικής, το 80% της Ιαπωνίας και το 80% της Αυστραλίας.

Η παγκόσμια Απογραφή Θαλάσσιας Ζωής κατέγραψε συνολικά περισσότερα από 6.000 νέα είδη. Η μελέτη κράτησε δέκα χρόνια, κόστισε 470 εκατ. ευρώ και απασχόλησε περισσότερους από 2.700 επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν περισσότερες από 540 αποστολές και πέρασαν γύρω στις 9.000 μέρες στις θάλασσες του πλανήτη μας.


newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan