Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η Ν.Δ. και το Μνημόνιο. Η δεξιά διέξοδος, του Νίκου Παππά

Ο χώρος μας έχει σωστά αναδείξει το Μνημόνιο και όσα από αυτό απορρέουν ως το κεντρικότερο ζήτημα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Το ντοκουμέντο αυτό συμπυκνώνει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών επίδικων της περιόδου. Το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τη διανομή του εισοδήματος. Καλώς, λοιπόν, επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε να πάει ο κόσμος στην κάλπη, ειδικά στις Περιφέρειες, έχοντας στο μυαλό του αυτά ακριβώς τα επίδικα.

Του Νίκου Παππά στην Αυγή της 18/9/2010

Φίλοι και εχθροί, καλοπροαίρετα και κακοπροαίρετα, μας λένε το εξής: Και η Ν.Δ. είναι κατά του Μνημονίου. Είναι και αυτή στο τόξο των αντιμνημονιακών δυνάμεων; Μπορείτε να συνεργαστείτε και με τη Ν.Δ., έστω στον δεύτερο γύρο; Απαντάμε. Η Ν.Δ. δεν είναι κατά του Μνημονίου. Υπόσχεται την απαλλαγή από αυτό μέσω της ικανοποίησης των όρων του μια ώρα αρχύτερα.

Μια απλή ανάγνωση του προγράμματος, που παρουσίασε στις 7 Ιουλίου, αρκεί για να πείσει. Στο εν λόγω ντοκουμέντο διατυπώνεται η σαφής θέση:

«Το Μνημόνιο είναι δεσμευτικό όσο χρειαζόμαστε τη στήριξη. Αν δεν τη χρειαζόμαστε πλέον, ή αν πάμε πολύ καλύτερα, είναι ευκολότερο να διαπραγματευτούμε είτε τη χαλάρωση των όρων είτε τη διακοπή της στήριξης... Για όσα θα έχουμε ήδη δανειστεί δεν τίθεται θέμα. Θα σεβαστούμε απολύτως τους όρους που υπέγραψε η χώρα. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε, σε σχετικά σύντομο χρόνο, να μην το έχουμε ανάγκη και να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του. Με το Σχέδιο που εμείς υιοθετούμε, μπορούμε! Και το διάστημα που θα χρειαστεί είναι γύρω στα 2 χρόνια από την ώρα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμά μας».

Συνεπώς, η Ν.Δ. δεν υπόσχεται σπάσιμο του Μνημονίου και των δημοσιονομικών του στόχων, αλλά την επίτευξή τους μέσα σε δύο χρόνια. Θεωρεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έως τώρα «είναι αρκετά». Δικαιούμαστε να υποθέσουμε και αναγκαία. Τονίζει με έμφαση ότι «θυσίες βεβαίως και θα υπάρξουν», υπονοώντας πως «ό γέγονε, γέγονε».

Η μέθοδος της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους στο πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι η «αξιοποίηση» μέρους της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που θα αποφέρει, κατά τη Ν.Δ., 5 δισ. ετησίως, ενώ ένα «τολμηρό» πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να δώσει «50 δισ. μέσα σε δύο χρόνια». Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς προτίθεται να νοικιάζει και να πουλήσει η Ν.Δ. Και επειδή τα ασημικά τελειώνουν, φοβόμαστε ότι η Ν.Δ. εννοεί το ίδιο το σπίτι.

Το άλλο σκέλος του προγράμματος της Ν.Δ. αφορά την «ανάπτυξη» της οικονομίας, νοούμενη βεβαίως ως μεγέθυνση του ΑΕΠ και μόνο, και όχι ως τρόπο κάλυψης των ανθρωπίνων αναγκών. Εδώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά αντίληψης και στρατηγικής σε σύγκριση με την κυβέρνηση. Μεταφορά αρμοδιότητας επενδύσεων στο γραφείο του πρωθυπουργού και περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το σκέλος της «ανάπτυξης» συμπληρώνει το «άλλο μείγμα» με μέτρα όπως το «άνοιγμα επαγγελμάτων», η άρση του καμποτάζ, η ενίσχυση των ΣΔΙΤ, η «αναδιάρθρωση» του ΟΣΕ.

Συμπερασματικά το πρόγραμμα της Ν.Δ. συμπυκνώνει αυτό που θα λέγαμε μια δεξιά διέξοδο από την κρίση και βρίσκεται στον αντίποδα της δικής μας στρατηγικής. Δεν το αφορά η κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών. Δεν αναφέρεται καν σε έννοιες όπως ασφάλιση, απασχόληση, αναδιανομή. Επιδιώκει δημοσιονομική τακτοποίηση και αποκατάσταση της κερδοφορίας παίρνοντας ως δεδομένο και το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αναζητά δηλαδή την επαναφορά στον κύκλο της «ανάπτυξης» με δεδομένο το βάθεμα της κρίσης εργασίας.

Είναι αδύνατο να συμβεί αυτό; Καθόλου. Αντίθετα, είναι πιθανό η χώρα να μπει στον «ενάρετο» κύκλο της ανάπτυξης με μεγάλη φτώχεια και υψηλή ανεργία. Το παράδειγμα της Βραζιλίας, με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις φαβέλες δίπλα στους ουρανοξύστες, είναι χαρακτηριστικό. Μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ μεγαλώνει, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ζει στην εξαθλίωση. Γι' αυτό και δεν αρκεί να μιλάμε για ανάπτυξη. Οφείλουμε να προτάσσουμε την αύξηση της απασχόλησης, την επαναθεμελίωση της ασφάλισης και την αναδιανομή του εισοδήματος. Όλα αυτά είναι ασύμβατα με το Μνημόνιο.

* Ο Νίκος Παππάς είναι οικονομολόγος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ।

s one και ο νοών νοείτω. ...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan