Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Συμβουλές προς νοικοκυρές και εργένηδες



Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την κουζίνα και όχι μόνο!




1. Γυαλίζουν οι ζακέτες και τα παντελόνια σας, τρίψτε τα υπομονετικά με στεγνή ελαφρόπετρα και στη συνέχεια σιδερώστε με ζεστό σίδερο, βάζοντας πάνω από το ύφασμα ένα υγρό τουλπάνι.

2. Λεκιαστήκατε με κέτσαπ, μουστάρδα ή μαγιονέζα, χρησιμοποιήστε αμμωνία διαλυμένη κατά 10% και, αν είναι αναγκαίο, πλύνετε με απορρυπαντικό.

3. Ξεθώριασε το μαύρο χρώμα του πουλόβερ σας, βουτήξτε το στο νερό που βράσατε σπανάκι. Είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να ζωντανέψετε το μαύρο χρώμα του.

4. Θέλετε να καθαρίσετε τις επίχρυσες κορνίζες σας, περάστε τις με βαμβάκι βουτηγμένο σε διάλυμα από τρεις κουταλιές ξίδι και μισό λίτρο νερό. Αφήστε τις να στεγνώσουν και γυαλίστε τις με μαλακό πανί.

5. Τα χάλκινα διακοσμητικά σας έχουν θαμπώσει, φτιάξτε ένα διάλυμα με ξίδι και δύο κουταλιές αλάτι και ψεκάστε τα με αυτό. Αφήστε τα λίγη ώρα να στεγνώσουν κι έπειτα τρίψτε τα, ώσπου να γυαλίσουν.

6. Ανακαλύψατε σκόρο στην ντουλάπα σας, τοποθετήστε στο εσωτερικό της λεβάντα ή μικρά φυλλαράκια δάφνης. Επίσης, μπορείτε να βάλετε σακουλάκια γεμάτα με κόκκους πιπέρι ή δεντρολίβανο. Είναι μια παλιά μέθοδος, ανέξοδη και αποτελεσματική.

7. Δυσκολεύεστε να περάσετε την κλωστή από το «ματάκι» της βελόνας, ψεκάστε την άκρη που θέλετε να περάσετε με λίγη λακ για τα μαλλιά. Με αυτό τον τρόπο θα κοκαλώσει.

8. Θέλετε να έχετε πιο αποτελεσματικό και γρήγορο σιδέρωμα, βάλτε αλουμινόχαρτο κάτω από το σιδερόπανο. Αυτό θα λειτουργεί ως συσσωρευτής της θερμότητας και έτσι οι ζάρες θα εξαφανίζονται με μια κίνηση.

9. Σας τελείωσαν το πανάκια μικρο-ινών για να ξεσκονίσετε, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας μια χαρά με τα παλιά σας καλσόν.

10. Θέλετε να φρεσκάρετε τις δερμάτινες μπότες σας και να δείχνουν σαν καινούργιες, τις περνάτε με το ασπράδι ενός αυγού. Αφήστε το να δράσει για τρία λεπτά και στη συνέχεια γυαλίστε τις μπότες σας με ένα μαλακό και καθαρό πανί.

11. Πρέπει να ξεφλουδίσετε πολλά σκόρδα, τότε βάλτε τα σκόρδα για 15 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Το εξωτερικό τους περίβλημα θα βγει σχεδόν από μόνο του.

12. Έχετε δυσάρεστες οσμές στο αυτοκίνητο, βάλτε μερικά μικρά κομμάτια κάρβουνου μέσα σε μια βαμβακερή κάλτσα και τοποθετήστε την κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου. Το κάρβουνο θα απορροφήσει όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές.

13. Το καθάρισμα του κρεμμυδιού, σας προκαλεί δάκρυα, τότε πριν το κόψετε, βυθίστε το σε χυμό λεμονιού. Με αυτόν τον τρόπο θα εξουδετερωθεί η σπιρτάδα του που μας προκαλεί δάκρυα όταν το κόβουμε.

14. Έχετε λεκέδες από κραγιόν, τότε ψεκάστε τους λεκέδες που είναι πάνω σε ένα ρούχο με λίγη λακ. Αφήστε την να στεγνώσει και τρίψτε το σημείο. Στη συνέχεια, πλένετε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο.

15. Η ζύμη κολλάει στον πλάστη μας, αρκεί να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

16. Θέλουμε να διατηρήσει η ζελατίνη το σχήμα της όταν την ξεφορμάρουμε, αρκεί να προσθέσουμε μια κουταλιά του γλυκού λευκό κρασί στη συνταγή.

17. Θέλουμε να καθαρίσουμε σκεύη στα οποία είχαμε ζύμη, δεν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό. Το ζεστό νερό έχει την τάση να ενώνεται με τη ζύμη με αποτέλεσμα να την κάνει ακόμα πιο κολλώδη, ενώ το κρύο νερό βοηθά να καθαρίζουμε τα μπολ μας πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο.

18. Θέλουμε να κόψουμε ομοιόμορφα και ευκολότερα το cheese cake, αντί να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι στο οποίο κολλάει το γλυκό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντικό νήμα. Κρατάμε σφικτά τις δύο άκρες του νήματος και το κατεβάζουμε αργά και με προσεκτικές κινήσεις μέχρι κάτω, κόβοντάς το εύκολα σε ομοιόμορφα κομμάτια.

19. Το σίδερό σας μαζεύει άλατα : Πάρτε παγάκια, αφήστε τα να λιώσουν και με το νερό αυτό γεμίστε το σίδερό σας. Το νερό όταν παγώνει προκαλεί μια χημική αντίδραση που εξαφανίζει τα άλατα.

20. Οι επάργυρες πιατέλες σας μυρίζουν ψάρι : προσθέστε στο νερό πλυσίματος ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη.

21. Αν κόψετε κρεμμύδια και μυρίζουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά τα χέρια σας με λίγο ελληνικό καφέ. Ακόμα μπορείτε να βάλετε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.

22. Καθαρίσατε σκόρδο και μύρισαν τα χέρια σας; Κόψτε μια ντομάτα και τρίψετε τα χέρια σας με αυτήν. Αμέσως μετά πλύντε τα.

23. Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι την ώρα που το βράζουμε, βάζουμε μια φέτα ψωμιού μέσα στην κατσαρόλα.

24. Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα, τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.

25. Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες, τις βάζουμε για λίγο σε βραστό ή πολύ ζεστό νερό και μόλις τις βγάλουμε, τις ρίχνουμε σε κρύο τρεχάμενο νερό. Με τον τρόπο αυτό αποφλοιώνονται εύκολα.

26. Για να αποφύγουμε το δάκρυσμα μόλις βγάλουμε το πρώτο φλούδι από το κρεμμύδι, το ραντίζουμε με ξύδι.

27. Για να φύγει η μυρωδιά από το σπίτι όταν τηγανίζουμε : ανοίγουμε μεν τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, μπορούμε να κάψουμε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού.

28. Αν μας πέσει πολύ αλάτι κατά λάθος, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μία ξεφλουδισμένη πατάτα. Θα τραβήξει αρκετή από την αλμύρα.

29. Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να γίνουν τραγανές, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.

30. Τα αυγά σπάνε με το βράσιμο όταν τα έχουμε βγάλει μόλις από το ψυγείο. Για αυτό, πρέπει να τα βγάλουμε περίπου 20 λεπτά πιο πριν για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης κατά το βράσιμο, ρίχνουμε στο νερό λίγο αλάτι.

31. Οι πατάτες διατηρούνται καλύτερα και δεν φυτρώνουν αν βάλεις ανάμεσά τους 1 με 2 μήλα.

32. Το ψωμί διατηρείται περισσότερο καιρό φρέσκο αν προσθέσεις στην ψωμιέρα ένα κλωνάρι σέλινο, όπως επίσης και μια πατάτα καλά πλυμένη και στεγνή.

33. Το τυρί δεν θα μουχλιάσει αν μέσα στην πλαστική σακούλα βάλεις ένα-δύο κύβους ζάχαρης και κλείσεις καλά τη σακούλα

34. Έχετε μυρμήγκια στο σπίτι σας; Ψεκάστε με χυμό λεμονιού όπου δείτε μυρμήγκια να μπαίνουν. Τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού λεμονιού.


Πηγή RC-CAFE

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan