Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Δύσκολοι καιροί για πειρατές

Η ώρα της αλήθειας φτάνει για το κατέβασμα ταινιών και τραγουδιών στο Διαδίκτυο, πρακτική που ακολουθείται από δεκάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες. Πρώτη φορά οι χρήστες που διακινούν πειρατικά αρχεία βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, ακόμη και με το ενδεχόμενο να τους απαγορευτεί η πρόσβαση στο Ιντερνετ.
Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή στη Γαλλία ο νόμος ΗΑDΟΡΙ, που προβλέπει την επιβολή ποινών σε όσους κατεβάζουν πειρατικό υλικό. Ταυτόχρονα, 38 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη διεθνή εμπορική συμφωνία ΑCΤΑ για την καταπολέμηση της πειρατείας, που ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση παρόμοιων νόμων......


Οργανώσεις για την ψηφιακή ελευθερία και την προστασία της ιδιωτικότητας κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές πρακτικές. Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις ανοίγουν την πόρτα στον Μεγάλο Αδελφό και υποστηρίζουν ότι στο όνομα της καταπολέμησης της πειρατείας καταπατούνται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Πρόσφατα ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) Τιμ Μπέρνερς-Λι δήλωσε ότι «το να απαγορεύεις την πρόσβαση στο Ιντερνετ ισοδυναμεί με φυλάκιση». Στην αντίπερα όχθη, εταιρείες παραγωγής λογισμικού, ταινιών και μουσικής κάνουν λόγο για απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, η οποία απειλεί ακόμα και τη βιωσιμότητα τους σε εποχές κρίσης. Πώς εντοπίζονται
Οι χρήστες που παρανομούν «πιάνονται» μέσω της διεύθυνσης ΙΡ, του μοναδικού αριθμού του υπολογιστή τους που χρησιμεύει στην αναγνώρισή του. Η μέθοδος αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Για να διαπιστωθεί ότι κάποιος κατεβάζει αρχεία, πρέπει κάποιος άλλος να παρακολουθεί τις κινήσεις του, να βλέπει σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνει και τι είναι αυτό που κατεβάζει προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι παράνομο ή όχι.

Οι διαδικτυακοί πάροχοι στη Γαλλία έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν προειδοποιητικά email στους συνδρομητές τους που κατεβάζουν παράνομα ταινίες και μουσική. «Προσοχή: η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο έχει χρησιμοποιηθεί για την τέλεση πράξεων που ενδέχεται να συνιστούν ποινικό αδίκημα», αναφέρεται στα email.

Διαδικτυακός Τειρεσίας

Οσοι παραβιάζουν τον νόμο καταχωρίζονται σε έναν διαδικτυακό Τειρεσία. Εάν ο χρήστης κατεβάσει ξανά πειρατικά αρχεία μέσα σε έξι μήνες, λαμβάνει δεύτερο email που το συνοδεύει μια συστημένη επιστολή. Εάν παραβεί τον νόμο τρίτη φορά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο έως και 1.500 ευρώ και, παράλληλα, να διακοπεί με δικαστική απόφαση η σύνδεσή του για ένα χρόνο χωρίς να έχει το δικαίωμα να αναζητήσει νέο πάροχο.

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2009, είναι γνωστή ως νόμος των «τριών χτυπημάτων» («three strikes»), λόγω των τριών προειδοποιητικών σταδίων που εισάγει. Υπεύθυνη για την εφαρμογή του είναι η Ανώτατη Αρχή για τη Διάδοση των Εργων και την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο (ΗΑDΟΡΙ), η οποία έλαβε κρατική χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ για το 2011.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Δεκάδες χώρες εξετάζουν την υιοθέτηση νόμου αντίστοιχου με τον ΗΑDΟΡΙ. Στη Βρετανία τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την Ψηφιακή Οικονομία, που προβλέπει τη δίωξη όσων διακινούν πειρατικό υλικό στο Διαδίκτυο. Δύο πάροχοι- οι ΒΤ and ΤalkΤalk- έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά του νόμου, επικαλούμενοι «ασυμβατότητα με την ισχύουσα νομοθεσία» και η υπόθεση εκκρεμεί.

Αλλά και στις Η.Π.Α., τον περασμένο Ιούλιο ένας δικαστής στη Βοστώνη επέβαλε σε έναν φοιτητή πρόστιμο 675 χιλιάδων δολαρίων επειδή διακίνησε στο Ιντερνετ 30 τραγούδια.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan