Μια απίστευτη ιστορία ιατρικής αναλγησίας, ένα τραγικό ιατρικό λάθος από αγγειοχειρούργο (από τα πολλά που συμβαίνουν σε αυτή την πολύπαθη ώρα με θύματα χιλιάδες ασθενείς) στοίχισε τη ζωή σε έναν ασθενή στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μιχαήλ Σαλίβερος πήγε το 2003 σε γνωστό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με πόνο στο πόδι και -λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας και ολιγωρίας του μεγαλοχειρούργου Μ. Π.- κατέληξε νεκρός μέσα σε λίγες μέρες από λάθος χορήγηση φαρμάκου!
Ο άτυχος 75χρονος... το 2003 είχε επισκεφθεί την κλινική «Κυανούς Σταυρός» μαζί με τη γυναίκα του με πόνο στο πόδι. Η διάγνωση του αγγειοχειρούργου Μ.Π. ήταν ότι ο ασθενής έπασχε από θρομβοφλεβίτιδα στο πόδι(εξ ου και ο πόνος στην περιοχή) η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιπηκτικά φάρμακα ή με εγχείρηση σε πιο βαριές μορφές της.
Ο γιατρός ωστόσο «είχε την ύποπτη έμπνευση να χορηγήσει στον άνδρα μου -αντί για αντιπηκτικά- ένα φάρμακο σε ενέσιμη μορφή (Metalyse) το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για βαρέα περιστατικά εμφράγματος μυοκαρδίου» δηλώνει στο star.grη κα Σαλίβερου και συμπληρώνει με νόημα: «μην απορείτε το γιατί: το συγκεκριμένο φάρμακο κοστίζει 1.700 ευρώ και αυτό τα λέει όλα». Και όλα αυτά χωρίς να του κάνει εξετάσεις, χωρίς να ρωτήσει να μάθει λεπτομερώς το ιστορικό του!
Αποτέλεσμα; Ο κ. Σαλίβερος να καταλήξει σε κρεβάτι της ΜΕΘ με εγκεφαλική αιμορραγία όσο ο γιατρός προσπαθούσε αρχικά να βρει στο κομπιούτερ τις παρενέργειες του φαρμάκου και εν συνεχεία να φύγει από το νοσοκομείο, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της ΕΔΕ! Η κατάσταση του ασθενούς έγινε πολύ σοβαρή και ανέλαβε ο νευροχειρούργος καθηγητής κ. Κουρτόπουλος μήπως και καταφέρει με χειρουργικές επεμβάσεις να σώσει τον 75χρονο ασθενή αλλά ο ασθενής κατέληξε από καρδιακή ανακοπή οφειλόμενη σε πολυοργανική ανεπάρκεια…
Φυσικά, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Και εκεί ο γνωστός δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, ως συνήγορος πολιτικής αγωγής, φρόντισε να λάμψει η αλήθεια που καταδείκνυε τον αγγειοχειρούργο ως ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, τραγικό αποτέλεσμα της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας και της «κακής επιλογής» φαρμάκου: «Επισκέφθηκα και άλλους γιατρούς. Δεν πίστευαν στα αυτιά τους απ’ όσα τους περιέγραφα. “Ούτε νοσηλευτής δεν κάνει τέτοια πράγματα” μου είπαν όλοι» εξομολογείται η κα Σαλίβερου.
Η ΕΔΕ (η οποία διενεργήθηκε από τον Υγειονομικό Επιθεωρητή κ. Ευάγγελο Νικόπουλο με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. κ. Μιχαήλ Σαμπατάκη) ήταν ένα σαφές κατηγορητήριο για τον μεγαλοχειρούργο: «Η χρησιμοποίηση του σκευάσματος Metalyse στην προκειμένη περίπτωση μάλλον θα έπρεπε να αποφευχθεί» αναφέρει ο κ. Νικόπουλος στο πόρισμα του ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως «χαρακτηριστικό της αμέλειας του γιατρού είναι η μη συνειδητοποίηση του κινδύνου που διατρέχει ο άρρωστος από την εφαρμογή μιας προσωπικής του ιατρού θεραπευτικής αγωγής. Η μέθοδος αυτή ακόμη και στις πιο εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές μονάδες δεν εφαρμόζεται» άποψη με την οποία συμφωνούν και άλλοι αγγειοχειρούργοι αλλά και ο νευροχειρούργος κ. Κουρτόπουλος.
Ο ίδιος αδιάφορος και προκλητικός, ακόμη και όταν βρέθηκε προ των ευθυνών του, προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη... στον ασθενή! «Ενημέρωσα τον ασθενή ότι είναι βαρύ το φάρμακο και δέχθηκε να του το χορηγήσω» σημείωσε στην απολογία του. «Δοκίμαζα μια νέα μέθοδο που περιγραφόταν ως πιο δραστική για τη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις περιγραφές κάποιων εταιρειών φαρμάκων». ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ που πρόβαλε «ένας άνθρωπος που καταδίκασε σε θάνατο έναν συνάνθρωπο του στο βωμό του κέρδους και υπό το καθεστώς της αδιαφορίας» σημειώνει η κα Σαλίβερου.
Ο αγγειοχειρούργος καταδικάστηκε σε 36 μήνες κάθειρξης πρωτοδίκως και -δικαζόμενος σήμερα- σε 2ο βαθμό (στο Εφετείο) του επιβλήθηκε ποινή 30 μηνών για την ίδια κατηγορία, της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Αυτή θα είναι η τιμωρία για την ιατρική αναλγησία και την αδιαφορία που θυσιάζει ανθρώπους στα κρεβάτια των νοσοκομείων. Τι κι αν τα στοιχεία ήταν πολλά και όλα εις βάρος του; Τι κι αν η ΕΔΕ ήταν καταπέλτης για τα «σφάλματα» και τις παραλείψεις του αγγειοχειρούργου Μ.Π;
Φυσικά ο αγώνας της κα Σαλιβέρου συνεχίζεται. Όχι για την απόδοση ποινικής δικαιοσύνης, αυτός τελεύτησε επιτυχώς στη μνήμη του συζύγου της, αλλά ο αγώνας υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης: «Ο Ιατρικός Σύλλογος προς το παρόν δέχεται ακόμη το συγκεκριμένο άνθρωπο ως μέλος του. Πρέπει να φροντίσω να του αφαιρεθεί η άδεια γιατί αύριο μπορεί κάποιος άλλος να έρθει στη δική μου δυσάρεστη θέση» σημειώνει η κα Σαλίβερου…
Πηγή
📺Έλεος με τα fake news για το δήμαρχο!🤨🤨ΒΙΝΤΕΟ
Πριν από 11 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου