Μυρίζει μπαρούτι. Ρίχνονται σπόντες, ακούγονται ψίθυροι, γίνονται κουβέντες, υπάρχει βαβούρα και κάποιοι φτάνουν να το λένε ξεκάθαρα ότι για να βγει η ιστορία της οικονομίας θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαλειφθεί το πρωτογενές έλλειμμα του δημοσίου. Και για να εξαλειφθεί το πρωτογενές έλλειμμα του δημοσίου, δεν φτάνει η λεγόμενη μείωση των δαπανών, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε, δεν αρκεί η ενοποίηση ή κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών, αλλά θα πρέπει να γίνουν και απολύσεις από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδάλλως οι αριθμοί δεν βγαίνουν, ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του 2009 κάθεται τελικά πάνω από το 15,4% του ΑΕΠ!
Φαίνεται ότι οι πιέσεις για απολύσεις ξεκινούν από το εξωτερικό. Με το έλλειμμα του 2009 στο 15,4%, το έλλειμμα του 2010 υπολογίζεται δεν θα πέσει κάτω από το 10%, αν υπολογισθεί η υστέρηση στα έσοδα. Και φυσικά το πρόγραμμα του Μνημονίου πάει πίσω. Η κυβέρνηση αντιστέκεται στην ιδέα των απολύσεων, αλλά είναι άγνωστο αν θα το αποφύγει και ακόμη πιο άγνωστο είναι αν θα αντέξει να προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που λένε ότι είναι άδικο όλο το φορτίο της ανεργίας να πέφτει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα…
Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ έχει επιβάλλει στη Ρουμανία απολύσεις στο δημόσιο. Εδώ τη μονιμότητα των υπαλλήλων του δημοσίου την προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά υπάρχουν και απόψεις που λένε ότι υπάρχει παράθυρο και εννοούν εκείνους που στον δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Επομένως, αν φτάσουν τα πράγματα στο σημείο αυτό, οι απολύσεις θα ξεκινήσουν από τις ΔΕΚΟ. Μόνο που ο αριθμός θα πρέπει να φτάσει λένε στις 100-150.000 άτομα. Σκληρό, πολύ σκληρό, δεν θα περάσει εύκολα κάτι τέτοιο και δεν αποκλείεται να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή μεγάλων διαστάσεων.
πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου