Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Βρήκαν το γονίδιο του… ξενύχτη


Η αντοχή στην αϋπνία είναι θέμα γονιδίων, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία απαντά στο ερώτημα «γιατί κάποια άτομα είναι λειτουργικά και με λίγες ώρες ύπνου;».

Η έρευνα διεξήχθη από ειδικούς του εργαστηρίου ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και όπως φάνηκε από τις συνήθειες και τα γονίδια των 92 συμμετεχόντων, αυτοί που επιβίωναν με λίγες ώρες ύπνου είχαν διαφορετικά γονίδια, τα οποία παράλληλα τους επέτρεπαν να κοιμούνται πιο βαθιά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια ψυχιατρικής Νάμνι Γκοέλ, όσοι άνθρωποι διαθέτουν το γονίδιο του ύπονου «DQB1*0602», αν δεν κοιμηθούν επαρκώς το βράδυ, την επόμενη μέρα αισθάνονται κόπωση.

Το συγκεκριμένο γονίδιο συναντάται στους ανθρώπους που πάσχουν από τη διαταραχή της ναρκοληψίας, μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας.

Εν τούτοις, περίπου το 12% έως 38% όσων έχουν αυτό το γονίδιο δεν πάσχουν από ναρκοληψία, όμως και αυτοί επηρεάζονται αναλογικά περισσότερο από την έλλειψη ύπνου, σε σχέση με όσους δεν φέρουν καθόλου το γονίδιο.

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Ναπολέοντας, ο Μιχαήλ Άγγελος και η Μαντόνα, μεταξύ άλλων, μόνο με πέντε ώρες ύπνου την ημέρα, ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν στα απαιτητικά καθήκοντα τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan