Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζεται η «κακοποίηση» του Πηνειού


Αποτελεί πηγή ζωής για χιλιάδες κατοίκους, καθώς είναι το ποτάμι που τροφοδοτεί με τα νερά του τη μεγαλύτερη πεδιάδα του ελληνικού χώρου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από διάφορες επιστημονικές μελέτες, η ρύπανση στα νερά του Πηνειού ποταμού (περί ου ο λόγος) είναι πολύμορφη και δύσκολα ελεγχόμενη, ενώ σε καλή κατάσταση είναι μόνο το τμήμα του ποταμού στις πηγές και στην κοιλάδα των Τεμπών (λόγω των πηγών). Τα παραπάνω επισημαίνουν μέλη του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού, μιας Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που ιδρύθηκε στη Λάρισα το 1994.
Δεν έτυχε…
"Ο Πηνειός, δυστυχώς, δεν έτυχε της προσοχής και της φροντίδας της πολιτείας, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για έργα και ενέργειες τη δεκαπενταετία που πέρασε, που θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού ελέγχου των πηγών ρύπανσης. Σήμερα το ποτάμι παρουσιάζει έντονα τα σημάδια αυτής της συνεχιζόμενης κακοποίησης", τονίζουν τα μέλη του παραπάνω Συλλόγου, επικαλούμενα σχετικές έρευνες.
Ανάλογα με τις εποχές μπορεί κάποιος να δει τις μεταβολές που υφίσταται, από την απόλυτη διακοπή της ροής του έως τη βιαιότατη πλημμύρα και να παρακολουθήσει ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού τις ρυπογόνες απορρίψεις που γίνονται, τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες δραστηριότητες. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι εκτεταμένες αμμοληψίες, τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, τα μπάζα, η χημική ρύπανση (τυρόγαλα, χρώματα, οινόπνευμα, κατσίγαρος (υπόλειμμα ελαιοτριβείων), αποτελούν τη βασική θεματολογία καταγγελιών των μελών του παραπάνω Συλλόγου, που καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε ο βασικός "πνεύμονας" νερού του θεσσαλικού κάμπου να μείνει όπως τον άφησαν οι προηγούμενες γενιές: καθαρός και πλούσιος σε υδάτινα αποθέματα.
Ο Σύλλογος επισημαίνει, επίσης, τον κίνδυνο από τις εντατικές υδροβόρες καλλιέργειες, την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων, τα ποτίσματα με "κανόνια", το ξέπλυμα των ψεκαστικών βυτίων στο ποτάμι και τις παράνομες πομόνες, που "βοηθούν" την περαιτέρω ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα της Θεσσαλίας και την υφαλμύρωση των εδαφών.
Ασπίδες προστασίας
"Ο Σύλλογός μας, αγωνιώντας να λειτουργήσουν άμεσα ως ασπίδες προστασίας οι θεσμοί και οι μηχανισμοί απέναντι στις μεγάλες πιέσεις, που δέχεται συνεχώς το ποτάμι, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της όλης αρνητικής κατάστασης", τονίζει, με δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννα Γεροκώστα. Όλα τα προγράμματα και έργα προβλέπουν δράσεις συστηματικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, που θα διασφάλιζαν τη διαρκώς αυξανόμενη ενεργή συμμετοχή τους για ένα υγιές περιβάλλον, για έναν Πηνειό με επαρκές και καθαρό νερό, σημειώνει η κ. Γεροκώστα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ούτε αυτά τα έργα προχώρησαν όπως θα έπρεπε, "αλλά σπαταλήθηκαν χρήματα και πόροι σε ευκαιριακές εκδηλώσεις και αποσπασματικές ενημερώσεις". Επιθυμία και στόχος του Συλλόγου είναι να γίνουν έργα στον Πηνειό που θα διασφαλίζουν ένα μέλλον με οικολογική ισορροπία για τον ποταμό και το οικοσύστημά του. Η δράση του Συλλόγου αναπτύσσεται μέσα από το τρίπτυχο οικολογία, πολιτισμός και κοινωνία και τις εξής πτυχές του: Παρέμβαση για την οικολογική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πηνειού και δράσεις για την προστασία της παραποτάμιας χλωρίδας και πανίδας.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan