Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Εκπαιδεύοντας το... ροµπότ


Φανταστείτε έναν κόσµο όπου το κάθε σπίτι θα έχει το δικό του ροµπότ. Και δεν θα είναι προγραµµατισµένο από πριν: ανάλογα µε το τι θα θέλετε να κάνει, θα του «κατεβάζετε» την κατάλληλη εφαρµογή. Το θέλετε να πλένει πιάτα; Το έµαθε. Το θέλετε να αρχειοθετεί λογαριασµούς; Το έµαθε. Κάτι άλλο;

Μπορεί να µην του φαίνεται, αλλά το ΡR2 (Ρersonal Robot 2, Προσωπικό Ροµπότ 2) είναι το πρώτο άλµα της ροµποτικής προς αυτή την κατεύθυνση. Σβέλτο δεν θα το έλεγε κανείς: ζυγίζει 200 κιλά και έχει ύψος 1,50. Και το κεφάλι του είναι λίγο-πολύ άδειο: µόνο κάµερες, αισθητήρες κι ένα λέιζερ έχει, για να ξέρει πού είναι και πού πηγαίνει. Τα βασικά του όργανα τα έχει στο «πόδι» του, µια βάση πλάτους 67 εκατοστών: εκεί είναι τοποθετηµένα ο ηλεκτρικός κινητήρας, η µπαταρία και ο υπολογιστής που του δίνει ζωή και τον συνδέει µε τον έξω κόσµο. Κάτω από όλα αυτά, οκτώ ροδάκια τού επιτρέπουν να τσουλάει.

Χάρη στις ασύρµατες συνδέσεις του, το ΡR2 µπορεί να πάρει εµπρός από απόσταση.

Κατόπιν αυτού, λειτουργεί αυτόνοµα. Στον χώρο όπου γεννήθηκε, στην εταιρεία Willow Garage, στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ, µετακινείται µε άνεση. Ξέρει πώς να προσπερνάει τα εµπόδια και να ανοίγει πόρτες.

Στην πρίζα
Επιπλέον, όταν αρχίζει να του λείπει ενέργεια, «παρκάρει» µπροστά σε µια πρίζα, συνδέει σε αυτήν το καλώδιο που έχει στη βάση του, και παίρνει έναν υπνάκο όσο να φορτίσουν οι µπαταρίες του. Πέραν αυτού όµως, δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο. Αυτή είναι η δύναµή του. Αντίθετα µε τα βιοµηχανικά ροµπότ που είναι προγραµµατισµένα εξαρχής και διά παντός, το ΡR2 είναι σαν ένα παιδί, αγνοεί τα πάντα, είναι όµως προικισµένο µε µια απίστευτη ικανότητα µάθησης. Αρκεί να γράψει κάποιος µια συγκεκριµένη εφαρµογή και να την φορτώσει εξ αποστάσεως, µέσω ασύρµατης σύνδεσης, στον υπολογιστή του.

Μέσα σε µια εβδοµάδα, η οµάδα της Willow Garage έµαθε το ΡR2 να σερβίρει κρύες µπίρες, να ξεχωρίζει τα µπουκάλια µε το κρασί, να µαζεύει ποτήρια και φιάλες και να τις µεταφέρει στην κουζίνα, να διπλώνει και να τακτοποιεί πετσέτες, να παίζει µπιλιάρδο.

Και τώρα, καλεί τους απανταχού φανατικούς της ροµποτικής, ερασιτέχνες και επαγγελµατίες, να καταλάβουν το λειτουργικό σύστηµα του ροµπότ, και να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη, γράφοντας εφαρµογές κάθε είδους – χρηστικές, αστείες, καλλιτεχνικές. Καταστήµατα εφαρµογών
Η οµάδα άλλωστε το έχει σίγουρο: στο µέλλον, όταν κάθε σπίτι θα έχει το ροµπότ του, όλα τα ροµπότ θα έχουν το δικό τους Αppstore, µια υπηρεσία εφαρµογών ανάλογα µε αυτή που τρελαίνονται να χρησιµοποιούν σήµερα οι χρήστες του iΡhone.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan