Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Φραπέ, κοψίδια κι επανάσταση



Η θράκα µε τα αποµεινάρια της βραδινής φωτιάς ακόµα σιγοκαίει, αν και µεσηµέριασε. «Την ανάψαµε τη νύχτα για να ζεσταθούµε.
Μη νοµίζεις, έχει ψύχρα εδώ στις τρεις το πρωί».

«Πρέπει να µείνουµε ξάγρυπνοι και να φυλάµε τα αυτοκίνητά µας», λέει ο µεσήλικος οδηγός φορτηγού που µε δυο - τρεις συναδέλφους του έχουν στήσει ένα από τα διάσπαρτα πηγαδάκια. «Πώς αλλιώς θα περάσει η ώρα µας εδώ στην άκρη του δρόµου, στο Χαϊδάρι;». Το ίδιο πρέπει να σκέφτονταν χθες και οι χιλιάδες οδηγοί που ήταν καθηλωµένοι επί ώρες στην εθνική οδό εξαιτίας των κινητοποιήσεων. Ωστόσο στο µπλόκο η «σκοπιά» είναι ανιαρή, αλλά δεν βγαίνει και «ξεροσφύρι».

Ντουµάνι από την τσίκνα και λίγο πιο πέρα η κινητή καντίνα, που κάνει ανέλπιστα χρυσές δουλειές, ξεπουλάει παγωµένα νερά και καφέδες φραπέ. Η υπαίθρια ψησταριά µε τα λαχταριστά σουβλάκια της γεµίζει αδιάκοπα. Ενα προς ένα, φεύγουν στο άψε σβήσε από τους πεινασµένους οδηγούς – του λόγου το αληθές µαρτυρούν και οι πολλές σκόρπιες λεµονόκουπες. Το κοµβόι
Το µεσηµβρινό τσιµπούσι έρχονται και διακόπτουν απότοµα τα συντονισµένα εκκωφαντικά κορναρίσµατα των διερχόµενων βυτιοφόρων. Οι οδηγοί τους έχουν πάρει την άδεια των αρχών για να κάνουν πορείακοµβόι χιλιοµέτρων µε τα βαριά οχήµατά τους προς τη Λεωφόρο Κηφισού και την Πέτρου Ράλλη, µετ’ επιστροφής στη Μαγούλα. Στη θέα τους, οι συγκεντρωµένοι στο ύψος του Χαϊδαρίου µέχρι και τη γέφυρα του Σχιστού αυτοκινητιστές τούς αποθεώνουν µε επευφηµίες και πανηγυρικές ιαχές, υψώνοντας και τα δυο χέρια τους και σχηµατίζοντας το σήµα της νίκης. Αντίθετα, λίγο πιο κάτω ακούγονται οργισµένες φωνές, διακρίνονται και οι χειρονοµίες των άτυχων της στιγµής, των οδηγών που µπλοκάρονται από τροχονόµους στις διασταυρώσεις της Λεωφόρου Αθηνών.

Μερικά λεπτά αργότερα, άντε να βάλουν στην πρώτη τον λεβιέ, παραπάνω δεν τσουλάει... Το σταµάταξεκίνα και στις τρεις λωρίδες για τουλάχιστον µισή ώρα µεσηµεριάτικα µοιάζει αναπόφευκτo.



Η... ΕΣΤΙΑΣΗ Οι υπαίθριες καντίνες έχουν στηθεί κοντά σε κάθε µπλόκο και κάνουν χρυσές δουλειές νύχτα και µέρα

ΣΤΟ ΠΙΟ κοντινό στην Αθήνα µπλόκο στην κατεύθυνση από Κόρινθο, καµιά εκατοστή φορτηγά και γερανοφόρα έχουν πιάσει από το βράδυ της περασµένης Κυριακής πόστο.

Παρατεταγµένα στην άκρη του οδοστρώµατος, όλα τους «φορούν» µοβ κορδέλες στους µεγάλους πλαϊνούς καθρέφτες τους. Σε απόσταση αναπνοής, περιπολικά, κλούβες και δικυκλιστές της Αστυνοµίας και πυροσβεστικά παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις των συγκεντρωµένων. Οι διαδηλωτές δεν υστερούν σε οργάνωση. Υπαίθριες χηµικές τουαλέτες, πλαστικές καρέκλες και µια µικρή τηλεόραση µε φορητό πιάτο, για να βλέπουν τους εκπροσώπους τους στα τηλεπαράθυρα.

Πρέπει να φυλάξουν και νυχτερινές βάρδιες, ανά εικοσάδες.

Σε µια πρόχειρη κόλλα χαρτιού, σε κοινή θέα, ο «επιλοχίας» έχει ήδη ορίσει τη σχετική ηµερήσια σειρά τους. Κάποιοι από αυτούς αναλαµβάνουν οικειοθελώς και τη στοιχειώδη καθαριότητα, ο τοπικός Δήµος έχει µεριµνήσει και για κάδους. Σπίτι τους θα πεταχτούν ίσα για να αλλάξουν.

Τους «εκτός υπηρεσίας» στο µπλόκο, ο ύπνος θα τους βρει στην καµπίνα ή και την καρότσα των οχηµάτων τους. «Δεν πά’ να λένε... Εµείς θα µείνουµε εδώ όσο χρειαστεί...», ξεκαθαρίζουν.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan