Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Έρευνα για βρόμικο χρήμα στο Bατικανό

Είκοσι τρία εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας κατασχέθηκαν



Νέο σκάνδαλο, αυτή τη φορά οικονομικής φύσης, ρίχνει τη σκιά του στην Αγία Έδρα, καθώς έγινε γνωστό ότι διεξάγεται έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σε βάρος του προέδρου της τράπεζας του Βατικανού (IOR).

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας κατασχέθηκαν.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού και το γραφείου του προέδρου της τράπεζας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Αντικείμενο έρευνας στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αποτελεί επίσης ένας άλλος υπεύθυνος της τράπεζας... διευκρίνισε το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές.

Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα ενός νέου ιταλικού νόμου περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του 2007, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος αυτού που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού της και του είδους της.

Ως εκ τούτου, οι δύο υπεύθυνοι της τράπεζας δεν είναι ύποπτοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά για παραλείψεις που αφορούν τα πρόσωπα που έκαναν τις συναλλαγές.

Η οικονομική αστυνομία κατέσχεσε επίσης για προληπτικούς λόγους 23 εκατομμύρια ευρώ της IOR, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας.

Η τράπεζα του Βατικανού είχε και παλαιότερα εμπλακεί το 1982 σε μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε στην απάτη της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης τότε ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan