Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ουρανοξύστης στυλ Lego από εμπορευματοκιβώτια


Τι θα γινόταν αν οι ουρανοξύστες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν και να μεταμορφωθούν σχεδόν τόσο εύκολα όσο θα μπορούσε ένας σωρός Lego; Οι Kok Keong Tew & Linshou Wang εξερευνούν αυτή την πιθανότητα με τη σχεδίασή τους που τιτλοφορείται Προσαρμόσιμος πύργος. Αποτελούμενο από... μια μέγα δομή πλαισίων χάλυβα με επεκτάσεις που μπορούν να γεμίσουν με εμπορευματοκιβώτια, το κίτρινο, κόκκινο, μπλε και μαύρο κτήριο εμπνεύστηκε από τον Mondrian και Ολλανδικό κίνημα de Stijl. Προβλεπόμενος για το Ρότερνταμ, ο μορφωματικός πύργος θα ήταν σχεδόν εντελώς προσαρμόσιμος στη διάρκεια ζωής του και ικανός να αλλάξει τη λειτουργία, την πυκνότητα και ακόμη και το ύψος αν είναι απαραίτητο.



Το τελευταίο πάτωμα του πύργου φιλοξενεί ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης, κοινωνικές περιοχές και ένα λόμπι ουρανού

Δεδομένου ότι το Ρότερνταμ έχει έναν μάλλον απέραντο λιμένα εμπορευματοκιβωτίων, η πρόσβαση στα μορφωματικά στοιχεία για τον προσαρμόσιμο πύργο θα γινόταν πιο βιώσιμη καθώς τα εμπορευματοκιβώτια δεν θα έπρεπε να μεταφερθούν από μακριά. Τα εμπορευματοκιβώτια θα μπορούσαν να αφαιρεθούν, να επεκταθούν και να ρυθμιστούν εκ νέου μέσα στο μέγα πλαίσιο για να εξυπηρετήσουν στις αλλαγές όπως οι διακυμάνσεις στις δυνάμεις της αγοράς, τους διαφορετικούς τύπους οικογενειών που κινούνται στην περιοχή, κ.λπ. Θα επέτρεπε επίσης στους κατοίκους να διευρύνει τα διαμερίσματά τους για να φιλοξενήσουν μεγαλύτερες οικογένειες με την επέκταση των σπιτιών τους στα κενά πλέγματα αντί να πρέπει να κινηθούν στα προάστια.



Το τελευταίο πάτωμα του πύργου φιλοξενεί ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης, κοινοτικές περιοχές και ένα λόμπι ουρανού. Και σαν όλη η προσαρμοστικότητα του κτηρίου δεν είναι αρκετά κατάλληλη όπως είναι, τα τέσσερα πόδια του μέγα-πλαισίου καβαλικεύουν την υπόγεια γραμμή μετρό κατωτέρω, που σημαίνει ότι να φτάσει κάποιος στην πλατφόρμα του σταθμού θα πρέπει απλά να κατέβει κάτω.
Αυτό το σχέδιο, που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Ρότερνταμ, επηρεάστηκε από διάφορους παράγοντες. Ο πρώτος είναι η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα ψηλό κτήριο που είναι προσαρμόσιμο κατά την διάρκεια της ζωής του, έτσι ώστε μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία, την πυκνότητα και ακόμη και το ύψος αν είναι απαραίτητο. Ο δεύτερος, που εμπνεύστηκε από τον απέραντο λιμένα εμπορευματοκιβωτίων της πόλης, είναι η χρήση των μορφωματικών και προκατασκευασμένων τεχνολογιών για να διευκολύνει αυτήν την προσαρμοστικότητα. Τέλος, το πρόγραμμα στοχεύει να αναγνωρίσει την μοναδική αισθητική του ολλανδικού κιινήματος de Stijl. Το επακόλουθο σχέδιο αποτελείται από ένα μέγα-πλαίσιο χάλυβα που ενεργοποιεί ένα δομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υποστηρίζονται προκατασκευασμένα και μερικά-κατασκευασμένα διαστήματα στέγασης.
Τα εμπορευματοκιβώτια θα μπορούσαν να αφαιρεθούν, να επεκταθούν και να ρυθμιστούν εκ νέου μέσα στο μέγα πλαίσιο για να εξυπηρετήσουν στις αλλαγές όπως οι διακυμάνσεις στις δυνάμεις αγοράς, τους διαφορετικούς τύπους οικογενειών που κινούνται στην περιοχή, κ.λπ.

Τα εμπορευματοκιβώτια μπορούν να αφαιρεθούν, να επεκταθούν και να ρυθμιστούν εκ νέου για να ικανοποιήσουν τα μελλοντικά σενάρια που μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα, όπως οι αλλαγές στις δυνάμεις αγοράς. Επιτρέπει επίσης τους κατόχους να επεκτείνουν τα διαμερίσματά τους στα κενά πλέγματα όταν δημιουργούν οικογένεια. Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στο επίπεδο του ισογείου. Τα τέσσερα πόδια του μέγα-πλαισίου καβαλικεύουν την υπόγεια γραμμή μετρό.
Οι κάτοικοι θα μπορούν να διευρύνουν τα διαμερίσματά τους για να φιλοξενήσουν μεγαλύτερες οικογένειες με την επέκταση των σπιτιών τους στα κενά πλέγματα αντί να πρέπει να μετακομίσουν στα προάστια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan