Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Adobe Flash CS5: Φτιάξτε μόνοι σας εφαρμογές για το iPhone!

Πριν λίγο καιρό όπως ξέρετε (ή και όχι) βγήκε η νέα έκδοση του Adobe Flash εν ονόματι CS5 (λογικό από cs4 πάμε στο cs5 ). Μια σημαντική διαφορά όμως σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του Adobe Flash είναι ότι… μπορείτε να φτιάξετε εφαρμογές για iPhone!

Ναι, καλά διαβάσατε! H Adobe πλέον σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσετε και να προγραμματίσετε τη δικιά σας εφαρμογή για iPhone, να την κάνετε Compile σε αρχείο .ipa (αναγνωρίσιμο από Ιtunes) και να την ανεβάσετε στο Apple Store!

Αυτή η δυνατότητα είναι πρωτοποριακή, διότι ναι μεν υπάρχει δωρεάν η «Σουίτα» της Apple για σχεδιασμό εφαρμογών (SDK), αλλά λειτουργεί μόνο σε υπολογιστές Mac.

Άρα, κάποιος που θα ήθελε να ασχοληθεί στο παρελθόν με σχεδιασμό εφαρμογών θα έπρεπε ή να έχει Mac ή να έχει κάνει dual boot στο PC του με Windows και Mac (το dual boot θα είναι ένα μελλοντικό μου άρθρο για όποιον ενδιαφέρεται).

Ωραία, αφού μάθαμε τη θεωρία ας πάμε στην πράξη! Θα σας δείξω πώς να φτιάξετε μια παρά πολύ απλή εφαρμογή και να την μετατρέψετε σε αρχείο .ipa.

Ξεκινάμε, λοιπόν, το Adobe Flash cs5 και στην αρχική οθόνη θα παρατηρήσουμε…



Εδώ θα παρατηρήσουμε ότι θέλει ένα certificate και ένα profile. Αυτά μπορούμε να τα βρούμε αν κάνουμε έναν λογαριασμό Developer στην Apple πληρώνοντας 99 δολάρια τον χρόνο ή να τα βρούμε «σπασμένα». Χωρίς αυτά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε Publish έστω και για προσωπική χρήση (δηλαδή μονό για το τηλέφωνο μας ) την εφαρμογή. Αν βρούμε, λοιπόν, αυτά τα δύο ή τα έχουμε ήδη στο κάτω μέρος διαλέγουμε deployment App Store (ακόμα και αν το θέλουμε για προσωπική χρήση ή αν το ανεβάσουμε σε κανένα Rapidshare). Με λίγα λόγια πάντα διαλέγουμε το deployment App store.

Τέλος, πάμε στην επόμενη καρτέλα που λέγεται Icons. Εδώ διαλέγουμε το εικονίδιο που θα θέλουμε να εμφανίζεται η εφαρμογή μας στο κινητό. Πάντα διαλέγουμε την επιλογή 57Χ57. Πατάμε Publish και περιμένουμε. Θα διαρκέσει αρκετή ώρα σε σημείο που μπορεί να ψαρωσετε ότι ο υπολογιστή σας έχει μπλοκάρει, αλλά δεν θα έχει μπλοκάρει. Απλά θέλει αρκετή ώρα! Τέλος! Μόλις φτιάξατε την πρώτη εφαρμογή σας για iPhone.

Με διπλό κλικ μπαίνει στο Itunes και την κάνετε Sync με το τηλέφωνο σας!


"Δρ. Φίλιππος" για το ClopYPastE blog

πηγη

...ότι είναι το κλασσικό μενού Adobe Flash, αλλά έχει προστεθεί η επιλογή "iPhone ΟS"! Ναι, αυτό θέλουμε, οπότε το πατάμε! Όταν το πατήσουμε θα βρεθούμε στο γνωστό περιβάλλον εργασίας του Adobe Flash.


Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν την εφαρμογή μας! Σκηνοθέτη! Βάλε το βίντεο!




Ωραία, αφού την τεσταραμε και μας αρέσει (παρεπιπτώντος, όπως τη βλέπουμε στον υπολογιστή μας, έτσι θα τη βλέπουμε και στο iPhone μας), πάμε File και μετά Publish!


Εδώ, θα ρυθμίσουμε πού θέλουμε να υποθηκεύσουμε το αρχείο και με τί όνομα. Τα υπόλοιπα δεν τα πειράζουμε. Μόλις κάνουμε αυτές τις ρυθμίσεις, λοιπόν, πάμε στην επόμενη καρτέλα (Deployment).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan