Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Επίδομα - προστασία ανέργων

Το δίλημμα «προχωράμε μπροστά ή βουλιάζουμε» επιστράτευσε ο πρωθυπουργός προκειμένου να καλέσει τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στις κάλπες και να στηρίξουν τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στο Περιστέρι, μία από τις λαϊκές γειτονιές της δυτικής Αθήνας, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος ενίσχυσης σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα που έρχονται και την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων, ανεξαρτήτως του χρόνου παραμονής τους εκτός της αγοράς εργασίας.....


Το ύψος και οι δικαιούχοι θα καθοριστούν με απόφαση του οικονομικού επιτελείου, απόφαση που θα ληφθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες των τοπικών εκλογών ο πρωθυπουργός επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ και να δείξει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της. Γι’ αυτό χαρακτήρισε τη χειρονομία συμβολική προς τα στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Από το Περιστέρι ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη (αφού πρώτα συνομιλήσει με τον Τ. Ερντογάν που βρίσκεται στην Αθήνα) και τη Δευτέρα θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη. Η εμπλοκή του πρωθυπουργού στον προεκλογικό αγώνα συζητήθηκε χθες αναλυτικά στην επιτελική ομάδα σχεδιασμού, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του στο γραφείο του στη Βουλή.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν και τα κλιμάκια των βουλευτών που θα περιοδεύσουν το Σαββατοκύριακο στους δήμους της Αττικής, προκειμένου να ενισχυθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και, κυρίως, το ψηφοδέλτιο του Γ. Σγουρού.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στο Περιστέρι, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να περάσει τρία μηνύματα:

* Πρώτον, ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
* Δεύτερον, πως οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές θα συνεχιστούν.
* Και, τρίτον, ότι οι εκλογές θα δώσουν το μήνυμα αν η Ελλάδα προχωρά μπροστά ή πίσω.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη γραμμή της πόλωσης με τη ΝΔ και για αυτό ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι άφησε στα χέρια του μία βόμβα έτοιμη να σκάσει. «Εβαλαν φωτιά και τώρα μας κατηγορούν για τον τρόπο που τη σβήνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Απάντησε και στο επιχείρημα της ΝΔ πως το μνημόνιο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν είχαν φύγει νωρίτερα», υπογράμμισε. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους, λέγοντας πως πρέπει να πάρουν την υπόθεση του μέλλοντός τους στα χέρια τους.

Εκτιμήσεις
Στην Ιπποκράτους ανησυχούν έντονα για τα αποτελέσματα σε δήμους και περιφέρειες.

Αναγνωρίζουν πως υστερούν στην Αθήνα και εστιάζουν τις ελπίδες τους στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα για το Περιστέρι, όπου βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως ο Κ. Λαλένης μπορεί να κάνει την ανατροπή. Νίκη αναμένεται και στον Πειραιά.

Στις περιφέρειες θεωρούν ότι θα έχουν νικηφόρα αποτελέσματα στην Κρήτη, στο Νότιο Αιγαίο, στη Δυτική Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Από εκεί και πέρα «δίνουν» ντέρμπι στη Στερεά, στη Θεσσαλία και στην Ηπειρο και νίκες στη ΝΔ στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στο Βόρειο Αιγαίο. Πιστεύουν, ακόμη, πως η Πελοπόννησος θα κερδηθεί από τον Π. Τατούλη, τα Ιόνια νησιά από τον «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ και η Αττική από τον Γ. Σγουρό. «Αρκεί να αυξηθούν οι συσπειρώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», δηλώνουν με ειλικρίνεια οι επιτελείς του πρωθυπουργού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan