Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

το σπανακόρυζο της βροχής!


Όταν ο καιρός είναι στη βροχή, καταφεύγω πάντα σε συγκεκριμένα φαγητά. Φασολάδα, γίγαντες, φακές, ρεβιθάδα, σπανακόρυζο, άγρια χόρτα με σαρδέλες ψητές κλπ.
Για όλα «φταίνε» τα παιδικά βιώματα …
Είχα αγοράσει πρόσφατα σπανάκι για πίτα, αλλά ο καιρός με έσπρωξε και το ‘φτιαξα με ρύζι :)



ΥΛΙΚΑ
½ φλ ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ένα μεγάλο ξερό
2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι κρασί λιαστό
1 κιλό σπανάκι
3 κλωναράκια άνηθο
Λίγο μαϊντανό
½ κύβο λαχανικών ΒΙΟ
Αλάτι– πιπέρι (ή 1 καυτερή πιπερίτσα)
2 φλ βραστό νερό
1 φλ ρύζι
Χυμό λεμονιού
(προαιρετικά) 2 – 3 φέτες ξεροτηγανισμένο και ψιλοκομμένο μπέικον

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Πλένουμε το σπανάκι, το καθαρίζουμε, κόβουμε τα φύλλα σε κομμάτια τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε στο τρυπητό.
Το ζεματάμε για 10 λεπτά σε νερό που βράζει και το στραγγίζουμε εντελώς.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν, τα σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι μαζί με ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών, τα φέρνουμε λίγες βόλτες και προσθέτουμε το βρασμένο νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να γίνει, μέχρι να πιεί τελείως το νερό του.
Όταν είναι έτοιμο, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε με μια καθαρή πετσέτα κι από πάνω το καπάκι.

Αν έχουμε ετοιμάσει μπέικον, το ρίχνουμε και το ανακατεύουμε, ακριβώς πριν το σερβίρισμα.

Συνοδευτικά : Φέτα λαδο-ρίγανη και φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί (καπίρα)


una cucina


καλή επιτυχία κ καλή σας όρεξη!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan