Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αυστραλία- περιοριστικά μέτρα στο νερό


(Αν ο πόλεμος για το νερό φαντάζει μακρινό μέλλον για κάποιους... δείτε τι γίνεται στην Αυστραλία...Γιατί εδω στην Ελλάδα έχουμε συνήθεια να πλένουμε τα πεζοδρόμια με τρεχούμενο νερό...)
Η ελπίδα πολλών ότι οι συχνές και πλούσιες βροχές στη Βικτώρια, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, θα... 
έχουν ως αποτέλεσμα την άρση των περιοριστικών μέτρων (του 2ου σταδίου) για τη χρήση νερού, εξανεμίστηκε, με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού της Πολιτείας, Τζον Μπράμπι. Σε σχετική δήλωση του την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Μπράμπι διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «παρά τις εντυπωσιακές βροχοπτώσεις τίποτε δεν αλλάζει με τον τρόπο χρήσης νερού». Πράγμα που σημαίνει ότι οι κήποι θα ποτίζονται μόνο με το χέρι και μόνο μεταξύ 12 π.μ. και 4 πμ. θα επιτρέπεται το αυτόματο πότισμα, ενώ απαγορεύεται αυστηρά το πότισμα του γκαζόν.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα νερού έχουν φτάσει στο 49,3%, δίνοντας ελπίδες ότι σε μερικές εβδομάδες ίσως ανέβουν στο 50%. Η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων, εντούτοις, διαμηνύει ότι τα αποθέματα θα μειωθούν σταδιακά, όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ Ντέϊβιντ Τζονς, από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης του κλίματος και μελλοντικών προβλέψεων, ανακοίνωσε ότι η ξηρασία η οποία σημειώθηκε στη Νότια Αυστραλία οφείλεται περισσότερο σε κλιματολογικές αλλαγές παρά έλλειψη βροχής. Αυτό που βλέπουμε, είπε, είναι αποτέλεσμα της θέρμανσης του πλανήτη.

Ο Δρ. Τζονς τόνισε, επίσης, ότι το φαινόμενο της ξηρασίας, εξαιτίας της θέρμανσης του πλανήτη, ξεκίνησε βαθμιαία από το 1960, επισημαίνοντας ότι όσοι πιστεύουν ότι διανύουμε μια περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, εξ ου και η ξηρασία, "απατούνται οικτρά, ιδιαίτερα αν πιστεύουν ότι θα γυρίσουμε πάλι πίσω σ' αυτά που ξέραμε πριν από μερικές δεκαετίες".
sarotiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan