Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Δεν αποκαλύπτω την ηλικία μου


∆εν ρωτάνε μια γυναίκα την ηλικία της. Αυτό στην κοινωνία μας είναι κάτι σαν άγραφος νόμος. ∆υστυχώς δεν εκτιμάμε τον άνθρωπο βάσει της ποιότητάς του αλλά βάσει της εμφάνισης. Στις ανατολικές κοινωνίες, αντιθέτως, γηρατειά σημαίνει σοφία και πνευματικότητα, λένε οι ειδικοί. Η κοινωνία έχει εμμονή με τη νεότητα και φτάσαμε μια φυσική διαδικασία πια να αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα.
Γιατί οι γυναίκες κρύβουν την ηλικία τους;


O κύριος λόγος είναι τα κατάλοιπα των διακρίσεων που συνηθίζονταν παλιότερα.
Η κοινή αντίληψη θέλει τους άντρες να ωριμάζουν σαν «καλό κρασί» και τις γυναίκες απλώς να γερνάνε. Εκείνοι αποκτούν δύναμη, ενώ οι γυναίκες είναι δυσκίνητες, λιγότερο ευέλικτες και δεκτικές. ∆εν είναι πλέον γόνιμες, χάνοντας έτσι ένα δυνατό κομμάτι της γυναικείας τους φύσης, την ίδια στιγμή που δεν έχουν μεγάλη σεξουαλική επιρροή. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και μια νέα διάκριση (ageism) που εκφράζεται εις βάρος των ηλικιωμένων χωρίς να λαμβάνει υπόψη ποιότητες, προσόντα, εμπειρίες ή χαρίσματα. Παράλληλα επικρατεί και μια έντονη γεροντοφοβία, ο φόβος δηλαδή προς τη διαδικασία γήρανσης που μας υπενθυμίζει τη θνησιμότητα και το πεπερασμένο της ύπαρξής μας.

Τι υπάρχει από πίσω;
Ψυχολογικά, κοινωνικά και διαπροσωπικά προβλήματα. Χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος να μείνει η ηλικία ένα κρυμμένο μυστικό και εμμονή για σύγκριση με νεότερες γυναίκες. Όλα αυτά όμως οδηγούν σε κακή σεξουαλική και κοινωνική ζωή, γενικευμένη απαισιοδοξία και μοναξιά.

Η μάχη των φύλων
Οι άντρες, από την άλλη, δεν έχουν πρόβλημα να μαρτυράνε τα χρόνια τους. Βέβαια οι άντρες δεν εκφράζονται και γενικώς δεν έχουν συνείδηση της ψυχολογίας τους. Αυτό συμβαίνει γιατί από μικρή ηλικία μαθαίνουν να απωθούν τα συναισθήματά τους και δεν θέλουν να δείχνουν αδυναμία.

Είμαι 58 και μ’ αρέσει! Τι δείχνει αυτό;
Θετική στάση! Η γυναίκα έχει δώσει το δικό της προσωπικό νόημα και σκοπό στη ζωή της και πορεύεται με αυτά τα εφόδια όντας ανοιχτή στη νέα της εμπειρία. Αυτά και μόνο αρκούν για να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες ή προβλήματα που έρχονται με το πέρασμα της νιότης. Σημασία έχει να βρούμε τον τρόπο να γεράσουμε καλύτερα και όχι να σταθούμε μακριά από αυτό που πραγματικά είμαστε.

Με τη συνεργασία της Μαρίζας Χριστοδούλου, ψυχοθεραπεύτριας

πηγή

εγω βεβαια, ουδέποτε την εκρυψα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan