Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Έδωσαν ντιρεκτίβα 90 ημερών

Έδωσαν ντιρεκτίβα 90 ημερών

Σε μαραθώνιες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν έντονα παράπονα για τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω πενιχρών εισπράξεων, για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, καθώς δεν συμφωνούν με τις μετατάξεις προσωπικού, τις οποίες θεωρούν επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο που εμπίπτουν στον κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», και τη στάση που κράτησε η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις μετατάξεις και τα εργασιακά έγιναν σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα ......να μην ολοκληρωθεί χθες το βράδυ η από κοινού σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, που έχει τη μορφή αναθεωρημένου μνημονίου, και να μετατεθεί για την Τρίτη το πρωί η σημερινή συνέντευξη Τύπου της τρόικας।


Μάλιστα για την «εμπλοκή» ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του συμβούλου του κ. Λουκά Παπαδήμου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θετική αξιολόγηση για την τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ και προσθέτουν πως τίθενται ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Προς αυτή την κατεύθυνση η τρόικα ζητεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση (θα ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου), που θα κρίνει την τέταρτη δόση του ερχόμενου Μαρτίου, ύψους 15 δισ. ευρώ, να έχουν προχωρήσει σε τελικό στάδιο οι μεταρρυθμίσεις:

* Στη δημόσια διοίκηση, με τη δημιουργία νέου μισθολογίου, όπου θα ψαλιδίζονται και θα καταργούνται επιδόματα.
* Στο φορολογικό σύστημα, με την κατάργηση ΔΥΟ και την υιοθέτηση αυστηρότατων ποινών, μέχρι και απόλυση για τους επίορκους εφοριακούς.
* Στις ΔΕΚΟ, με πλήρη αναδιάρθρωση, η οποία θα προβλέπει μείωση προσωπικού - αποδοχών.
* Στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος μπρος τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
* Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών).

Συμβασιούχοι
Λόγω των έντονων πιέσεων της τρόικας για συρρίκνωση του κράτους, η κυβέρνηση αναμένεται να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 25.000 έως 30.000 συμβασιούχων στον στενό δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, οι οποίες λήγουν εντός του 2011 (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 16).

Επίσης, από τις διαπραγματεύσεις προέκυψε πως οι δανειστές μας θέλουν να δουν σαφές πλάνο για το πότε και το πώς θα γίνουν οι εξοικονομήσεις στον κλάδο της Υγείας. Ετσι επί της ουσίας δίνουν διορία 90 ημερών στην κυβέρνηση για να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ετοιμάσει νομοσχέδια. Κι αυτό καθώς έχουν παρατηρήσει σημαντικές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν στο μεσοδιάστημα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο δανεισμός της Ελλάδας. Αλλωστε η δόση του Μαρτίου του 2011 είναι και η μεγαλύτερη του επόμενου έτους, φτάνοντας στα 15 δισ. ευρώ.

Ο «έλεγχος» της ελληνικής οικονομίας συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, όπου η ηγεσία του υπουργείου μαζί με την τρόικα συζητούσαν τις λεπτομέρειες του κειμένου της αξιολόγησης . Η τελική συμφωνία επί του κειμένου αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα σε νέα συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το κείμενο της αξιολόγησης θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Γιούρογκρουπ του Δεκεμβρίου, για να εκταμιευθούν τα 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο μέσα στον επόμενο μήνα και τα 6,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης εντός του Ιανουαρίου του 2011

Τα 5 μέτωπα μέχρι τον Φεβρουάριο

1. Συγχωνεύσεις ΔΟΥ και αυστηρές ποινές που φθάνουν μέχρι την απόλυση για τους επίορκους εφοριακούς.

2. Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με ψαλίδισμα και κατάργηση επιδομάτων.

3. Πλήρης αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ με μείωση προσωπικού - αποδοχών.

4. Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος προς τρίτους τής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

5. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί λογιστές, αρχιτέκτονες μηχανικοί, φαρμακοποιοί).

ΤΡΟΪΚΑ. ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Εμπλοκή για μετατάξεις και επιχειρησιακές συμβάσεις

Η «εμπλοκή» για τις μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο και για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων μετέτρεψε σε... θρίλερ τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Τα «παζάρια» διήρκεσαν όλο το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να μετατεθεί για αύριο Τρίτη η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

Οι δανειστές μας επέμεναν πως δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή απόκλιση απ’ όσα έχουν συμφωνηθεί και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ειδικά για τις μετατάξεις υποστήριξαν πως εφόσον υπάλληλοι από τις ΔΕΚΟ μεταφέρονται στον στενό δημόσιο τομέα η επιβάρυνση του προϋπολογισμού είναι η ίδια.

Γι’ αυτό και ζήτησαν να υπολογίζονται ως «προσλήψεις» που εμπίπτουν στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, ο οποίος θα εφαρμοστεί το 2011. Για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων δεν δέχονται τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας και εμμένουν στο... γράμμα του μνημονίου, που θεωρεί ότι πρέπει να υπερτερούν των κλαδικών συμβάσεων.

Τέλος διεμήνυσαν στην κυβέρνηση πως μέχρι τώρα έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, οι οποίες και πρέπει να... καλυφθούν μέχρι την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου.

Κώστας Τσαχάκης





Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων
Σαφές χρονοδιάγραμμα ζητεί η τρόικα

Σαφές χρονοδιάγραμμα, εξειδικευμένες προτεραιότητες και plan B για όπου και αν χρειαστεί να εφαρμοστεί και να συνοδευτεί με νέα μέτρα συμπεριλαμβάνει το σχέδιο που ζήτησε και παραλαμβάνει με «υπογραφή» από την κυβέρνηση η τρόικα.

Στο φινάλε ενός ακόμη κύκλου διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας που βρίσκονται στη χώρα, το οικονομικό επιτελείο προχωρεί στη λεπτομερή καταγραφή των υπεσχημένων, οι αδρές γραμμές των οποίων κυριαρχούν και στον προϋπολογισμό του 2011.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι εντός του 2010 η πρόοδος στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και του χρέους ήταν σημαντική κι ότι αποτελεί εγγύηση για την εξίσου δύσκολη συνέχεια. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», που άλλωστε σε κάθε ευκαιρία θέτει προς το ΔΝΤ και την Ευρώπη ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στόχος τους είναι, πάντως, οι διαπραγματεύσεις αυτών των ημερών να φτάσουν σε αίσιο τέλος και να υπάρξει εκ νέου επικαιροποίηση του μνημονίου, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Ο προϋπολογισμός
Για την κυβέρνηση κομβικό σημείο είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού στις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, και παράλληλα, οι υπουργοί αναλαμβάνουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στον τομέα ευθύνης τους, καθώς μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat, άλλαξαν τα δεδομένα και η αφετηρία.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει, εν τω μεταξύ, να εφαρμόζεται συγκεκριμένο σχέδιο για την εξυγίανση στις ΔΕΚΟ. Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν ακόμη και απολύσεις, ενώ από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι με την μέθοδο των μετατάξεων και τον περιορισμό των επιδομάτων και των υπερωριών θα υπάρξει μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ και στις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί περαιτέρω μείωση στους μισθούς και στις συντάξεις - κάτι που επαναλαμβάνεται στις συναντήσεις υπουργών με την τρόικα.

Η ανησυχία για την εκδήλωση κοινωνικών εκρήξεων είναι έντονη, τη στιγμή που η τρόικα δηλώνει ότι στη νέα επίσκεψή της στις αρχές του Γενάρη αναμένει από την κυβέρνηση να έχει περάσει από τις «υπογραφές» στην εφαρμογή του σχεδίου για τις περικοπές.

Φώφη Γιωτάκη

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan