Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μια θλιβερή πραγματικότητα! Η κρίση τους οδηγεί στα συσσίτια


Μια συνηθισμένη μέρα στην Αθήνα γύρω στις 12:00 το μεσημέρι κάτω από την οδό Αθηνάς, ένας καλοντυμένος ηλικιωμένος στην είσοδο ενός φαρμακείου λέει… «Μπορείς να μου δώσεις κάποια φάρμακα δωρεάν που τα έχω ανάγκη»; «Και βέβαια κ. Βαγγέλη» του απάντησε η ιδιοκτήτρια που τον γνωρίζει καιρό. Λίγο αργότερα της είπε ότι φεύγει για να προλάβει το συσσίτιο.

Ακριβώς δίπλα από το φαρμακείο βρίσκεται ένα κατάστημα με ρούχα. Σε αυτό το μαγαζί καταφθάνουν καθημερινά ρούχα μεταχειρισμένα από εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν. Ρούχα από δεύτερο χέρι, λένε οι τρεις γυναίκες που είναι μέλη φιλανθρωπικής οργάνωσης και μάλιστα διοργανώνουν μια φορά στο τόσο βραδιές νυχτερινής ψυχαγωγίας...

Οι περισσότεροι Έλληνες, δεν το λένε. Δεν τους είναι εύκολο να εκμυστηρευτούν ότι τρέφονται από το συσσίτιο του δήμου Αθηναίων και της Αρχιεπισκοπής στην οδό Σοφοκλέους, ή ότι ντύνονται με ρούχα δανεικά. Μάλιστα αυτοί που τους «σερβίρουν» γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χαιρετήσουν πρώτοι για να μην δείξουν ότι τους γνωρίζουν. Περιμένουν διακριτικά να χαιρετήσουν αν θέλουν εκείνοι. Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που είχαν σπίτι, οικογένεια, δουλειά, φίλους… μια κανονική ζωή, η οποία ανατράπηκε λόγω κάποιου γεγονότος. Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Βαγγέλης ο οποίος μάλιστα ήταν ηθοποιός σε περιοδεύοντες θιάσους, στα «μπουλούκια». «Το ένα έφερε το άλλο», είπε απλά και χαμογέλασε…

Εκτός από τον κ. Βαγγέλη σε παρόμοια θέση βρίσκονται πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και άνεργοι. Τα συσσίτια του δήμου της Αθήνας αυξήθηκαν δραματικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τις 2.500 μερίδες που μοιράζονταν αρχικά, τώρα έχουν φτάσει τις 4.000 μερίδες. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι στα συσσίτια προσέρχονται και νέοι που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Επίσης είναι φανερό ότι έχει αυξηθεί η προσέλευση των Ελλήνων σε σχέση με αυτή των αλλοδαπών.

Τα συσσίτια της Εκκλησίας στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια με αφορμή ένα απρόοπτο περιστατικό που έζησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Σε μια βόλτα του στην οδό Σοφοκλέους συνάντησε μια οικογένεια από το Ιράκ. Όταν τους ρώτησε πώς περνούν, το μικρό παιδί της οικογένειας του απάντησε απλά «πεινάω». Η σκληρή πραγματικότητα και η ανάγκη αντιμετώπισής της, οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συσσιτίου της Εκκλησίας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοσύγκελου κ. Γαβριήλ Παπανικολάου και υλοποίηση από την «Αλληλεγγύη». Οι αρμόδιοι μάλιστα τονίζουν και τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας όχι μόνο από τη φιλανθρωπική ματιά αλλά εξηγούν πως υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας εξαιτίας της πείνας!

Συσσίτια διοργανώνονται επί καθημερινής βάσεως και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Με τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας, ο ΕΕΣ διανέμει περίπου 400 μερίδες φαγητού ημερησίως, ενώ στον Κοινωνικό Ξενώνα φιλοξενεί και σιτίζει περίπου 100 άτομα συνολικά.

Μέσω των κατά τόπους Μητροπόλεων πάντως υπολογίζεται ότι καθημερινά σιτίζονται ανά την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, είτε σε οργανωμένα γεύματα είτε απευθείας στο σπίτι σε περιπτώσεις ανήμπορων να κινηθούν ατόμων. Στα σχέδια της Εκκλησίας είναι η διοργάνωση και δεύτερου συσσιτίου στην Αθήνα.


newsday

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan