Όλοι μας πάνω-κάτω έχουμε βρεθεί σε ένα ταξί όπου ο ανυπόμονος οδηγός σταματημένος σε κάποιο φανάρι πάνω στην βιασύνη του αρχίζει να κορνάρει ασυστόλως τον μπροστινό του να ξεκινήσει. Η απάντηση μπορεί να είναι ένα εξίσου παρατεταμένο κορνάρισμα είτε μια άσεμνη χειρονομία. Ο οδηγός του ταξί μαινόμενος πατάει γκάζι για να βρεθεί δίπλα δίπλα με τον μπροστινό του και αρχίζει να τον λούζει με κάθε λογής κοσμιτικο επίθετο, σεξουαλικά υπονοούμενα για κάποιο συγγενικό του πρόσωπο και οτιδήποτε σκαρφιστεί ο λογισμός του εκείνη τη στιγμή.
Προχωρώντας μέσα στο ταξί και ένω οδηγός είναι ακόμα φανερά εκνευρισμός αποκρίνεται λέγοντας: "Τον είδες τον αλήτη...Δεν μπορεί να κάνει ότι σκ.... θέλει. Πρέπει να του φωνάζεις κι εσύ γιατί τουλάχιστον έτσι νιώθεις καλύτερα"
Διαχρονικά η κάθαρση-εξωτερίκευση-εκτόνωση της οργής θεωρείται από πολλους ως αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων και συγκεκριμένα του θυμού μας διότι έχει επικρατήσει στην λαϊκή αντίληψη πως "σε κάνει να νιώθεις καλύτερα".
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν. Από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα άρχισε να γίνεται αντιληπτο σε επιστημονικό επίπεδο πως το να δώσει κανείς διέξοδο στην οργή του συμβάλλει μηδαμινά στην εξάλειψη της. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις το ξέσπασμα του θυμού μας φέρνει αποτέλεσμα αλλά είναι εξαρτώμενο από τις συνθήκες με τις οποίες θα εκφρασθεί όπως αν εκφρασθεί απευθείας κατά πρόσωπο, αν διορθώσει μια πιθανή αδικία ή αν εκφρασθει με στόχο να επιπλήξει αλλά συνάμα να καλυτερεύσει τον χαρακτήρα κάποιου.
Επιστήμονες λοιπόν έφτασαν στο συμπέρασμα πως η εκτόνωση της οργής είναι μια από τις χειρότερες διόδους για να ηρεμήσει κανείς καθώς διεγείρουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του συναισθηματικού εγκεφάλου με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι ακόμα περισσότερο θυμωμένοι και εκνευρισμένοι. Ανακάλυψαν επίσης πως άτομα που διηγούνται στιγμές κατά τις οποίες ξέσπασαν με σκοπό να ξεθυμάνουν το μόνο που καταφέρνουν είναι να παραμένουν εκνευρισμένοι.
Με Σεβασμό.....
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου