Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ολοένα και …διολισθαίνει η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού μας, με το πέρασμα των χρόνων.


Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η περιφέρεια Θεσσαλίας εμφανίζεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, καταλαμβάνοντας την 10η θέση στις 13 περιφέρειες της χώρας με ποσοστό, μόλις 36,2%, για το 2009.
Είναι χαρακτηριστικό πως, συγκριτικά με το 2008, υπάρχει μια υποχώρηση της τάξης του 2,7% (38,9% το 2008). Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα συγκριτικά με τον πανελλαδικό μέσο όρο, που ξεπέρασε το προηγούμενο έτος το 50% (51,15)...
Αντίθετα κάπως καλύτερη είναι η εικόνας όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα όπως επίσης και στις αφίξεις πελατών, όπου παρατηρείται μια οριακή αύξηση των ποσοστών. Σε αυτό βοήθησε ο εγχώριος τουρισμός.
Αναφορικά με τους αλλοδαπούς, το 2009 συνεχίστηκε η μείωση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το 2008. Ειδικότερα, σημειώνεται πως παρατηρήθηκε μείωση κατά 6,4%, γεγονός που οδήγησε σε υποχώρηση κατά 15% των δημοσιονομικών εσόδων.
Ειδικότερα, μείωση τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις παρουσιάζεται από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Επίσης, σημαντική μείωση εμφανίζεται στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις από τη Ρωσία, η οποία σημείωνε αύξηση κατά τα προηγούμενα έτη.
Για το 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των αφίξεων θα παραμείνει σταθερός σε σχέση με το 2009, καταγράφοντας, ωστόσο, μείωση των εσόδων των επαγγελματιών του κλάδου, που οφείλεται κυρίως στη γενική μείωση των τιμών.

e-enimerosi

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan