Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σαϊεντολογία:Μια καινούργια θρησκεία ή μια ακόμη επιχείρηση


Ο ιδρυτής της αίρεσης Λ. Ρον Χάμπαρντ (1911-1986),οποίος ήταν γνωστός μέχρι το 1954 που ίδρυσε την οργάνωση ως συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και αυτοβοήθειας σε διάφορες περιστάσεις της ζωής. Αρχικά απαρτιζόταν η φιλοσοφία του Χάμπαρντ από ψευδοεπιστημονικές, ψυχοθεραπευτικές συμβουλές, αργότερα συμπληρώθηκε όμως με υπερβατικά και μυθολογικά στοιχεία.Ο Χάμπαρντ είχε καθορίσει – εμμέσως πλην σαφώς - τους στόχους της λειτουργίας της, λέγοντας ότι «αν κάποιος θέλει να γίνει πλούσιος, μπορεί να το καταφέρει φτιάχνοντας τη δική του θρησκεία», κάτι αρκετά συνηθισμένο, άλλωστε, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Και τα κατάφερε. Η οργάνωση ξεκίνησε το 1954.Πυρήνας των αντιλήψεων αυτής της θρησκείας είναι η έννοια του Thetan (από το ελληνικό γράμμα θήτα, theta), το οποίο αποτελεί το αθάνατο τμήμα της ανθρώπινης ύπαρξης, κάτι σαν την πλατωνική και χριστιανική ψυχή. Αυτό το Thetan των ανθρώπων επηρεάστηκε στη λειτουργία του πριν από εκατομμύρια χρόνια τραυματικά (οι άνθρωποι έγιναν ψυχοπαθολογικοί, θα λέγαμε σε απλούστερη ερμηνεία) και αυτό πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί, πράγμα που αποτελεί σκοπό ύπαρξης της Σαϊεντολογίας. Βέβαια, το σύγχρονο ανθρώπινο είδος (homo sapiens) έχει ένα παρελθόν της τάξης μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ετών, άρα δεν δικαιολογούνται επεισόδια που συνέβησαν με ανθρώπους πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Διακηρυγμένος στόχος της Σαϊεντολογίας είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία στην ιστορία των θρησκειών, αλλά εδώ υπάρχει η υπόσχεση ότι, οι άνθρωποι θα βελτιωθούν ψυχικά και σωματικά και, επιπλέον, θα έχουν καλύτερα εισοδήματα.Η Σαϊεντολογία έχει πλέον εξελιχθεί σε παγκόσμιο δίκτυο, με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια δολάρια, και μάλιστα αφορολόγητα, αφού έχει αναγνωριστεί επισήμως από τα αμερικανικά δικαστήρια ως θρησκεία και απαλλάσσεται των φόρων!
Έχει, επίσης, 500 ιεραποστολές σε όλο των κόσμο, εκ των οποίων οι 150 στις ΗΠΑ, αλλά και 11 εκατομμύρια – όπως τουλάχιστον υποστηρίζει – οπαδούς παγκοσμίως.

Ανάμεσα τους και διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ όπως ο Τζον Τραβόλτα,ο Τομ Κρουζ,η Κίρστι Άλεϊ και η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ.

Με αυτά και αυτά, η οργάνωση έχει καταφέρει να εισχωρήσει παντού. Στην εκπαίδευση, στην πολιτική, και φυσικά στην… τσέπη των οπαδών της.
Τα υποψήφια μέλη προσεγγίζονται μέσω ενός απλού τεστ προσωπικότητας, που υπάρχει στο Διαδίκτυο ή αποστέλλεται με άλλα διαφημιστικά στο σπίτι και στο γραφείο. Όποιος το συμπληρώσει, καλείται σε κάποιο από τα κέντρα για να μάθει το αποτέλεσμα, ενώ αν εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα – γεγονός σίγουρο – του προτείνεται κάποιο ειδικό πρόγραμμα θεραπείας με χαμηλό κόστος. Παράλληλα, η οργάνωση διαφημίζει προγράμματα καταπολέμησης του αλκοολισμού, των ναρκωτικών και άλλων προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ώστε να προσελκύσει οπαδούς.
Μέχρι σήμερα, πάντως, επιστημονικά αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως πουθενά.

Αντιθέτως, πρώην μέλη της αίρεσης την κατηγορούν ότι στη διάρκεια της… θεραπείας, τους… αφαίμαξαν από ό,τι είχαν και δεν είχαν. Καριέρα, υγεία, αλλά και χρήματα, πολλά χρήματα… Λέγεται, ας πούμε, ότι ο Τομ Κρουζ πρόσφερε το 2004 το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500.000 δολαρίων!

Και γεννιέται το ερώτημα.Είναι τελικά θρησκεία η Σαϊεντολογία,ή αποτελεί μια μεγάλη επιχείρηση με εκατομμύρια έσοδα κάθε χρόνο, με βιτρίνα το κοινωφελές της έργο και με αρκετούς σταρ - οπαδούς της να αποτελούν ζωντανή διαφήμιση???

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan