Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στα χνάρια του Κοσμοκεράτοπα και του Γιουτακεράτοπα


Απολιθώματα δύο νέων ειδών φυτοφάγων δεινοσαύρων ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, στην έρημο της Νότιας Γιούτα, από τους οποίους ο ένας έφερε 15 κέρατα στο τεράστιο κεφάλι του τα οποία θυμίζουν αυτοκρατορικό στέμμα.Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα είδη είναι συγγενή με τον γνωστό Τρικεράτοπα ενώ ο δεινόσαυρος με το ''διάδημα'' ονομάστηκε Κοσμοκεράτωψ...

Τα κέρατα του δε, είναι τα περισσότερα που έχουν βρεθεί ποτέ σε δεινόσαυρο.

Έτσι ο υπεύθυνος της έρευνας, δρ Σκοτ Σάμσον του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας χαρακτήρισε το προιστορικό ζώο σαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα που ανακαλύφθηκαν ποτέ.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε σε επιστημονική εργασίαπου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο άλλος δεινόσαυρος που βρέθηκε έχει πέντε λιγότερα κέρατα από τον Κοσμοκεράτοπα αλλά είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος.

Ονομάστηκε Γιουτακεράτωψ, από το μέρος όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα.

Η έρευνα αναφέρει περαιτέρω ότι τα δύο ζώα έζησαν πριν από 65 έως 100 εκατ. χρόνια στην Ύστερη Κρητιδική Περίοδο ενώ περπατούσαν στα τέσσερα πόδια τους.

Διαφέρουν δε σημαντικά από τους άλλους δεινόσαυρους που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στην Αμερική, όπως δήλωσε ο παλαιοντολόγος Μαρκ Λέβεν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα.

Το μέγεθος τους ήταν περίπου το ίδιο με ένα γιγάντιου ρινόκερου ενώ το κρανίο του Γιουτακεράτωψ είχε μήκος περίπου δύο μέτρα, το ύψος του ήταν περίπου 1,8 μέτρα και το μήκος του σώματός του έφτανε τα 6,5 μέτρα. Υπολογίζεται ότι ζύγιζε γύρω στους τρεις έως τέσσερις τόνους.

Ο Κοσμοκεράτωψ είχε μήκος περίπου 4,5 μέτρα και ζύγιζε γύρω στους 2,5 τόνους. Τα κέρατα και των δύο δεινοσαύρων είχαν μήκος από 14 έως 30 εκατοστά.

Όσον αναφορά τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους, ο Γιουτακεράτωψ είχε ένα μεγάλο κέρατο πάνω από την μύτη του και μικρότερα κέρατα στο ύψος των ματιών του που προεξείχαν προς τα πλάγια ενώ ο Κοσμοκεράτωψ είχε παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου με τον Γιουτακεράτοπα, αλλά εκτός από το μεγάλο κέρατο πάνω από την μύτη του, είχε περισσότερα κέρατα στο κρανίο του, που ξεπηδούσαν πάνω από τα μάτια του, από τα μάγουλα του και από το πάνω μέρος του κεφαλιού του.

Τα πολυάριθμα κέρατα πιστεύεται ότι χρησίμευαν κυρίως για την προσέλκυση συντρόφων και τον εκφοβισμό σεξουαλικών ανταγωνιστών.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, δείχνει ότι οι δεινόσαυροι με κέρατα που ζούσαν σε ένα υποτροπικό βαλτώδες περιβάλλον με ρηχά ζεστά νερά στην αρχαία και χαμένη πια ήπειρο Λαραμιδία, πριν από περίπου 76 εκατ. χρόνια, είχαν εξελιχτεί με διαφορετικό τρόπο.


cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan