Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επικίνδυνα τα...τζιν για τους κατασκευαστές


Μοιραίο μπορεί να αποδειχτεί το δημοφιλές ένδυμα τζιν, καθώς η αμμοβολή που χρησιμοποιείται για το εύκολο ξεθώριασμα του, ευθύνεται για μία νόσο των πνευμόνων, που μπορεί να αποδειχτεί και θανατηφόρα.
Η πυριτίαση, όπως λέγεται η νόσος, προκαλεί βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ενώ στην Τουρκία απειλείται καθημερινά η ζωή των εργαζομένων στις κλωστοϋφαντουργίες, που παράγουν τα ξεθωριασμένα τζιν.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Παθήσεων Θώρακα του Νοσοκομείου Γεντίκουλέ της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τη δρ. Νουρ Ντιλέκ Μπαλκάν τονίζεται ότι ο μέσος όρος επιβίωσης των θυμάτων πυριτίασης είναι έξι χρόνια.

Τραγικό και ανησυχητικό αποτελεί το γεγονός ότι η χρήση της πυριτικής άμμου για την κατασκεύη ξεθωριασμένων στην Τουρκία, έχει οδηγήσει σε επιδημία πυριτίασης, την τελευταία δεκαετία.

Το πρώτο κρούσμα πυριτίασης στην Τουρκία καταγράφηκε πριν από 8 χρόνια ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Παθήσεων Θώρακα του Νοσοκομείου Γεντίκουλέ μελέτη των περιστατικών που σημειώθηκαν κατά την περίοδο 2001-2009.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 20ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη και αφορούσε 32 άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 31,5 έτη, με διαγνωσμένη πυριτίαση, οι οποίοι εργάζονταν επί 28 μήνες 66,4 ώρες την εβδομάδα κάνοντας αμμοβολές σε τζιν, δηλαδή είχαν εκτεθεί σε πυριτική άμμο επί 12.957 ώρες.

Στο 96,7% από αυτούς (31 ασθενείς) έγινε εξέταση, η οποία κατέδειξε ότι το 64% (16 ασθενείς) από αυτούς παρουσίασαν προοδευτικά εξελισσόμενη ίνωση με συμπτώματα έκπτωσης των λειτουργιών του πνεύμονα.

Έξι μήνες μετά την εξέταση, έξι από τους ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Σήμερα ένας από αυτούς τους ασθενείς περιμένει για μεταμόσχευση πνεύμονα ενώ έξι (19%) έχουν πεθάνει από προοδευτικά εξελισσόμενη ίνωση.

Η απαγόρευση της συγκεκριμένης διαδικασίας ξεθωριασματός των τζιν φαίνεται να είναι η μόνη λύση για την αποφυγή νέων περιστατικών ασθένειας από πυριτίαση.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan