Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Jimmy Wales – Το φαινόμενο Wikipedia


Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την παγκόσμια δωρεάν διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Με 16 εκατομμύρια λήμματα σε 240 γλώσσες, το θαύμα της Wikipedia έχει πλέον, πάρει σάρκα και οστά. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα, παγκόσμιου χαρακτήρα, που έχει αγκαλιάσει όλες τις χώρες και όλες τις γλώσσες του πλανήτη. Είναι μια συλλογική, ανοιχτή και δωρεάν ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, που διαρκώς εξελίσσεται και κερδίζει φανατικούς φίλους...

Εργαλείο δουλειάς για τους επαγγελματίες του είδους, η Wikipedia, βρίσκεται στις αγαπημένες επιλογές ολοένα και περισσότερων χρηστών του Διαδικτύου. Ο κύριος Jimmy Donald Wales είναι ο εμπνευστής και ο δημιουργός αυτού του φιλόδοξου και, όπως αποδεικνύεται, άκρως επιτυχημένου μοντέλου.

Οι διακρίσεις του πολλές και η φήμη του διαρκώς αυξανόμενη: Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο επιδιώκοντας μέσα από διαλέξεις και προβολές να αναδείξει το φαινόμενο Wikipedia, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Προλαβαίνει, ωστόσο, να «γευτεί» μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις: Για παράδειγμα το Forbes στη λίστα με τις 25 διασημότητες του Internet, τον κατέταξε στην 12η θέση. Ήδη από το 2007 φιγουράρει στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ως ένας από τους νέους παγκόσμιους ηγέτες.

Ο ίδιος προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται που η εταιρία του σήμερα αποτιμάται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια και απολαμβάνει ότι η προσπάθειά του αυτή στηρίζεται από δωρεές. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, με μέσο όρο 30 δολάρια τον χρόνο κατ’ άτομο, η Wikipedia καταφέρνει να συντηρείται, να αναπτύσσεται, αλλά και να γιγαντώνεται, ταυτόχρονα!

Βέβαια, εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι το ζήτημα της προσφοράς έργου και γνώσης από τους ενδιαφερόμενους. Με μια σειρά από άρθρα, οι πολίτες του κόσμου, αναβαθμίζουν το περιεχόμενο της Wikipedia, το οποίο φημίζεται πλέον, για την εγκυρότητά του. Πέρα από την τεράστια οικονομική επιτυχία, ο Wales ενδιαφέρεται περισσότερο για να διατηρηθεί αυτή η εικόνα αξιοπιστίας και ορθότητας που εκπέμπει η παγκόσμια δωρεάν εγκυκλοπαίδεια.

Ξεκίνημα λόγω… ασθένειας
Πριν από εννέα χρόνια η ιδέα του Wikipedia στριφογύριζε στο μυαλό του 35άχρονου, τότε, Wales. Είχε ονομάσει, μάλιστα, μια αντίστοιχη περίπτωση Nupedia. Πετυχημένος οικονομολόγος ο ίδιος, είχε από μικρός το μεράκι της αναζήτησης της γνώσης.

Την αποφασιστική ώθηση, όμως, για να πάρει το ρίσκο αυτής της τόσο πρωτοποριακής μη κερδοσκοπικής προσπάθειας, ο Wales την πήρε όταν η νεογέννητη, τότε, κόρη του, πέρασε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η μάχη για να κρατηθεί στη ζωή το παιδί του, τον πείσμωσε και τον γέμισε με θάρρος για να πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Από το αποτέλεσμα, σχεδόν μια δεκαετία μετά, προφανώς και αισθάνεται δικαιωμένος. Το brand name της Wikipedia είναι πλέον πασίγνωστο και μόνο η αγγλόφωνη έκδοση μετρά πάνω από 3,4 εκατομμύρια λήμματα – άρθρα. Για την ιστορία, ας αναφερθεί ότι η ελληνική έκδοση διαθέτει 55.000 λήμματα και 633 ενεργούς συντάκτες.

Παγκόσμια επέκταση
Όσο και αν η Wikipedia έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου και εξέλιξης, μένουν πολλά ακόμα για να γίνουν, ώστε να γίνει γνωστή μέχρι και το πιο απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη. Κάτι τέτοιο επιδιώκει να πετύχει ο Jimmy Wales μέσα από διαλέξεις και συναντήσεις που πραγματοποιεί σε όλο τον κόσμο. Τρώγοντας τον χρόνο του ανάμεσα σε ξενοδοχεία, πτήσεις και αεροπλάνα, επιδιώκει να πετύχει το απαραίτητο άνοιγμα στις τεράστιες αγορές της Κίνας, της Αφρικής και της Ινδίας. Εγχείρημα που φυσικά απασχολεί τον Κυβερνοχώρο στο σύνολό του.

Παρά το γεγονός ότι δέχεται προτάσεις για να καταφύγει σε μια λογική παροχής πληροφοριών εγκυκλοπαίδειας με το ανάλογο όμως αντίτιμο, ο ίδιος αρνείται πεισματικά. Moto του είναι να κατορθώσει να πετύχει ώστε «να δημιουργηθεί ένας κόσμος, όπου ο κάθε πολίτης θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο της γνώσης». Too good to be true, θα πεις. Για έναν άνθρωπο, όμως που ξεκίνησε από το μηδέν και διοικεί σήμερα έναν όμιλο που αποτιμάται σε αρκετά δισ. δολάρια, όλα είναι πιθανά. Το αδύνατο μπορεί να γίνει εφικτό.


menslounge

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan