Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Την αντίθεσή τους στο μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος εξέφρασαν με δυναμικό τρόπο εκατοντάδες καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του “Συλλόγου Εστιατόρων Καφετεριών και Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης” ζητούν, όπως και οι συνάδελφοί τους σε κάθε γωνιά της χώρας, την άμεση ανάκληση του μέτρου, που με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγεί -όπως ισχυρίζονται- στην οικονομική καταστροφή και το λουκέτο.
Κάθε μέρα που περνά τα άδεια τραπεζάκια πολλαπλασιάζονται στα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κλαμπ της Θεσσαλονίκης. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε καταστροφικό συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην απόγνωση του ιδιοκτήτες 1.700, περίπου, καταστημάτων, στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι επαγγελματίες του κλάδου πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας στο yacht club δίπλα στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς” και....
αποφάσισαν ομόφωνα της συνέχιση και την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων. “Μέχρι σήμερα, η πτώση της πελατείας στα καταστήματα μας μειώθηκε κατά 25% και αυτό είναι μόνον η αρχή”, είπε στη “Μ” ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Γκόφας και πρόσθεσε ότι “με την πάροδο του χρόνου το ποσοστό θα φτάσει στο 50%. Αυτό, άλλωστε, συνέβη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες εφαρμόστηκε το ίδιο μέτρο”.

Τα αιτήματα
Οι θεσσαλονικείς καταστηματάρχες είναι συνεχώς σε επαφή με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους και θιγόμενους συνδικαλιστικούς φορείς, πραγματοποιώντας κοινές δράσεις. Τα βασικά τους αιτήματα συνοψίζονται ως εξής:
- Η πολιτεία θα πρέπει όχι μόνο να προστατεύσει τα δικαιώματα των μη καπνιστών, αλλά είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει και το δικαίωμα στην επιλογή αυτών που επιθυμούν το κάπνισμα.
- Διαχωρισμός καταστημάτων: Οι αγορανομικοί υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να επιλέγουν αν η επιχείρηση θα απευθύνεται (με σχετική σήμανση) σε καπνιστές ή μη καπνιστές.
- Επειδή οι χώροι εστίασης και διασκέδασης δεν αποτελούν υπηρεσίες ελέγχου και επιβολής νομοθετικών διατάξεων στους πολίτες, δεν θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις στην επιχείρηση εάν πελάτες ανάψουν τσιγάρο, αδιαφορώντας για τις σχετικές σημάνσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο στις 12 το μεσημέρι στο ίδιο σημείο.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan