Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

1η και με διαφορά στην Ευρώπη η Εθνική Τράπεζα


Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου τη Δευτέρα (11/10) και την επικείμενη πώληση μειοψηφικού πακέτου 20% της θυγατρικής στην Τουρκία, Finansbank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος καθίσταται πρώτη τράπεζα σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη, σε επάρκεια κεφαλαίων.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης... του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης σε μέγεθος ελληνικής τράπεζας (υπερκαλύφθηκε κατά 1,8 φορές), “αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα”, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη εποχή, όπου οι γραμμές διατραπεζικής χρηματοδότησης είναι κλειστές, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Απόστολο Ταμβακάκη.

O κ. Ταμβακάκης έδωσε έμφαση στο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και υπογράμμισε, ότι σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς όχι μόνον για την Εθνική, αλλά και γενικότερα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αποτέλεσμα θα είναι η σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος που θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και σε ορισμένες κατηγορίες έχει παγώσει εντελώς, λόγω και της χαμηλής ζήτησης.

Ο κ. Ταμβακάκης τόνισε, ότι η Εθνική είναι τώρα έτοιμη, να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια της χώρας μας για έξοδο από την κρίση.

Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε ο ίδιος, η μετοχική σύνθεση της τράπεζας δεν αλλάζει μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συμπλήρωναν οι γενικοί διευθυντές Άνθιμος Θωμόπουλος, Παύλος Μηλωνάς και Άγις Λεώπουλος στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, είχε μεγάλο αριθμό συναντήσεων με ξένους θεσμικούς επενδυτές, επενδυτικές τράπεζες, επικεφαλής διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών τόσο για τα θέματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, όσο και για θέματα που απασχολούν το τραπεζικό σύστημα σε διεθνές επίπεδο γενικότερα.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan