Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Σιωπή για το λαθρεμπόριο


Την αποκάλυψη ότι το κράτος γνωρίζει πολλά για τα κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων και πως τα διακινεί, αλλά δεν περνάει σε αυστηρούς ελέγχους για να το σταματήσει, με αποτέλεσμα απώλειες 500 εκ ευρώ το χρόνο, έκανε η διοίκηση των ΕΛΠΕ
Την εκτεταμένη λαθρεμπορία στην αγορά καυσίμων, που παραμένει ανεξέλεγκτη και κοστίζει στο Δημόσιο 500 εκ. ευρώ το χρόνο σε διαφυγόντες φόρους καταγγέλλει η διοίκηση των ΕΛΠΕ, που κάνει λόγο για γνωστά κυκλώματα που λυμαίνονται ανενόχλητα την αγορά.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το οικονομικό επιτελείο για να δώσει τέλος στο επι 20ετία πρόβλημα, που έχει καταστήσει την ελληνική αγορά καυσίμων φωλιά λαθρεμπόρων,που είναι γνωστοί αλλά ο διωκτικός μηχανισμός δεν κινείται εναντίον τους:

"Τα προβλήματα στην αγορά με το λαθρεμπόριο είναι χρόνια. Για κάποιο λόγο επό μία 20ετία δεν λύνονται. Ξέρουν ποιοι είναι, ξέρουν πως κάνουν την παράνομη διακίνηση και όμως δεν τους συλλαμβάνουν" είπε ο διευθύνων συμβούλων των ΕΛΠΑ Γιάννης Κωστόπουλος.

Προτάσεις για τα καύσιμα

Η καταγραφή των προτάσεων της διοίκησης των ΕΛΠΕ, που θα έδινε λύση στο πρόβλημα, έγινε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την διοίκηση των ΕΛΠΕ, η οποία απαρίθμησε οκτώ κρίσιμα θέματα για τα οποία η πολιτεία θα πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα:

*Λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο

*Πειρατεία, που παρατηρείται σε περιπτώσεις όπου π.χ. ένα πρατήριο βενζίνης με σήμα εταιρίας, πωλεί παράνομα σε άλλο εταιρικό πρατήριο καύσιμα που προέρχονται από λαθρεμπόριο. Εδώ η ζημιά, αφορά και τις εταιρίες πετρελαιοειδών

*Αδυναμία του προσδιορισμού του ΦΠΑ με βάση τα κέρδη κάθε πρατηρίου, καθώς έχει μείνει πίσω η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των πρατηρίων με τις αντλίες.

*Απουσία ελέγχου για την τήρηση λειτουργικών αποθεμάτων η αποθεμάτων ασφαλείας στα πρατήρια και τις εταιρίες πετρελαιοειδών.Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει, πόσα, που και αν υπάρχουν.

*Ελλιπείς έλεγχοι για την προσθήκη βιοντίζελ στα καύσιμα, από εισαγωγές

*Η εγκατάσταση σε πρατήρια μηχανισμών που κλέβουν τον καταναλωτή, με την παράδοση λιγότερης βενζίνης, από αυτή που γράφει η αντλία. Εδώ η διοίκηση των ΕΛΠΕ προτείνει οριστική αφαίρεση άδειας, σε όποιο πρατήριο διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

*Φραγμός στη νοθεία των καυσίμων με συνεχείς ελέγχους, οι οποίοι στην παρούσα περίοδο έχουν ατονίσει, με αποτέλεσμα εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ασυδοσία στην αγορά.

*Ξεκαθάρισμα της λιανικής αγοράς, καθώς σήμερα πολλοί πρατηριούχοι είναι και βυτιοφορείς και μεταπωλητές καυσίμων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος της αγοράς.

Άμεσα μέτρα για το λαθρεμπόριο:

Προτείνεται άμεση κινητοίηση για να χτυπηθεί το κύκλωμα που εισάγει καύσιμα από τη Βουλγαρία, με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, έλεγχοι σε βυτιοφόρα καθ,οδόν για τα παραστατικά τους και δειγματοληπτικός έλεγχος για πλαστά ή εικονοκά τιμολόγια στις εταιρίες πετρελαιοειδών και τέλος έλεγχος στα τιμλογια αγοράς των πρατηρίων και των εταιριών.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan