Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πιο αυστηρή νομοθεσία κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συντάξει μια νέα οδηγία (directive) σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα στα κράτη-μέλη της Ένωσης. Η νέα οδηγία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ομοιογένεια της νομοθεσίας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να ισχύουν οι ίδιοι αυστηροί κανόνες απέναντι στο κυβερνο-έγκλημα, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία τελείται το αδίκημα.

Η νέα οδηγία έρχεται να ανανεώσει... το πλαίσιο αποφάσεων που συμφωνήθηκε το 2005 και το οποίο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο. Όπως αναφέρει η ίδια η Κομισιόν, "η τεχνολογική πρόοδος και οι νέες μέθοδοι που υιοθετούνται από τους επιτήδειους απαιτούν αναθεώρηση των κανόνων". Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας το Δεκέμβριο του 2009 επιβάλει την αναβάθμιση του πλαισίου αποφάσεων σε ντιρεκτίβα.

Η Κομισιόν βάζει στο στόχαστρο τις επιθέσεις σε πληροφοριακά συστήματα και τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε υπολογιστές. Πιο συγκεκριμένα, βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση των botnets, μέσα από την άμεση αντίδραση των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Επιπλέον, η νέα ντιρεκτίβα αυστηροποιεί τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους κρίνονται ένοχοι τέτοιων αδικημάτων.

Σημειωτέον ότι δεν απαιτείται ομοφωνία το Συμβούλιο Υπουργών για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας. Αυτό σημαίνει ότι το κείμενο μπορεί να υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία και δεν υπάρχει η δυνατότητα της αρνησικυρίας (βέτο) από μία χώρα.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan