Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η βολική ενοχοποίηση της Ελλάδας

Κάποιος εκ των διατελεσάντων πρωθυπουργών είπε ότι, «Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα». Δεν θα σταθώ στο ποιος το είπε. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, κάποιος άλλος το άκουσε και μαζί με τον...
κάποιον άλλον, το άκουσαν και μερικά ακόμα εκατομμύρια πολιτών στην Ευρώπη.
Προσωπικά μου προξενεί εντύπωση η ρητορική λειτουργία της γλώσσας. Δεν απεκάλεσε «διεφθαρμένους» τους Έλληνες αλλά....


την Ελλάδα. Ίσως γιατί εάν απέδιδε αυτόν τον χαρακτηρισμό στους Έλληνες θα συμπεριλαμβανόταν και ο ίδιος στον μακρύ κατάλογο των «διεφθαρμένων».

Η ενοχοποίηση της Ελλάδας βόλευε και συνεχίζει να βολεύει το πολιτικό σύστημα. Και όταν αναφέρομαι στο πολιτικό σύστημα δεν εξαιρώ τους συνδικαλιστές, τους πνευματικούς ανθρώπους, τους καλλιτέχνες, τους επιχειρηματίες και ασφαλώς τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Παρατηρώ, ωστόσο ότι, κάθε φορά που μέσα από χαρακτηρισμούς, τονικότητες, και λογοπαίγνια, προσδίδεται μια προστιθέμενη αξία στο μήνυμα. Και στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο «κάποιος» πρωθυπουργός ήταν ότι, οι Έλληνες δεν είναι… διεφθαρμένοι, απλά έτυχε να ζουν σε μια… διεφθαρμένη χώρα!

Θα μπορούσε να πει ότι, η Ελλάδα διέφθειρε τους Έλληνες αλλά προφανώς αναλογίστηκε ότι μια τέτοια κατηγορία ίσως να του δημιουργούσε πρόβλημα μεταξύ του αριστερού και του δεξιού του ημισφαιρίου. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος ο «κάποιος» Πρωθυπουργός θα αντιμετώπιζε πρόβλημα με τις εξειδικευμένες εγκεφαλικές δραστηριότητές του. Κυρίως ανάμεσα στην αναλυτική σκέψη του αριστερού ημισφαιρίου και στην κατανόηση του όλου και όχι των επιμέρους, που είναι δουλειά του δεξιού ημισφαιρίου. Πάντως- κι αυτό είναι το σημαντικό- είναι ότι όποιος το είπε, ομολόγησε ότι κυβερνά μια «διεφθαρμένη» χώρα υπονοώντας ότι κυβερνιόμαστε από ένα φθαρμένο πολιτικό σύστημα.
dinatos.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan