Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το 2013 η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον

«Κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, το 2013 ως καταληκτικό έτος για τη μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές από την πλευρά όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για από κοινού πορεία των ιδιωτικών και των δημόσιων καναλιών.

Μετά τα στελέχη της Digea, τα οποία αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες με δηλώσεις τους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ προσδιόρισαν ως πιθανότερο χρόνο πλήρους μετάβασης στο ψηφιακό περιβάλλον το 2013, και οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί υιοθέτησαν την άποψη αυτή, κάνοντας δημόσιες αναφορές στην ίδια ημερομηνία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι...
στην παρούσα φάση το εγχείρημα της ψηφιακής επέκτασης αποτελεί υπόθεση των ιδιωτικών τηλεοπτικών επιχειρήσεων, αφού ο μόνος φορέας που κινήθηκε στην κατεύθυνση αυτή ήταν η Digea.

Παρά το γεγονός αυτό ωστόσο και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε επίπεδο κυβερνητικών αρμοδιοτήτων στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ, πολύ πιθανό είναι τα επόμενα βήματα μετάβασης στο ψηφιακό σήμα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας -ενδεχομένως και αυτό στην περιοχή της Θράκης στις 19 Νοεμβρίου- να γίνουν από κοινού με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το δ.σ. της ΕΡΤ προχώρησε «ένα βήμα πιο κάτω» -έπειτα από αρκετή καθυστέρηση- την έναρξη ψηφιακών εκπομπών και από την πλευρά των καναλιών ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, με το πρωτόκολλο κωδικοποίησης mpeg4, κίνηση η οποία ενισχύει περαιτέρω την προοπτική ανάληψης κοινών δράσεων μεταξύ ιδιωτών και κράτους.

Την ίδια ώρα εκτός απ' αυτό, πεδίο εφαρμογής φαίνεται να βρίσκει και μια άλλη πρόταση που είχε κάνει πριν από περίπου 15 ημέρες η εταιρεία διαχείρισης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος που έχουν συστήσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, αφού προωθείται η σύσταση ειδικής εθνικής επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα της ψηφιακής μετάβασης.

Το συντονισμό και την εποπτεία της αρχής θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ πρόσωπο-«κλειδί» για την όλη υπόθεση θα είναι ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, Σωκράτης Κάτσικας.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις βρίσκονται στη φάση της μετάβασης στη νέα τεχνολογία εκπομπών, εκπέμποντας πιλοτικά το αναλογικό τους πρόγραμμα με ψηφιακό τρόπο βάσει όσων καθορίζει η υπουργική απόφαση 21161/8



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan