Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Κατεδάφιση με ελεγχόμενη έκρηξη


Μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης και σε χρόνο 14 δευτερολέπτων, αλλά και στη σκιά των έντονων αντεγκλήσεων που σημειώθηκαν μεταξύ Ν. Κακλαμάνη - Γ. Καμίνη, ένα παλιό κτίριο του ΝΑΤ, στην «καρδιά» της Αθήνας, έγινε σωρός από μπάζα, σίδερα και οικοδομικά υλικά. Το πενταώροφο κτίριο, στην οδό Βερανζέρου 47, που είχε κατασκευαστεί το 1934, κατεδαφίστηκε, χθες στις 10.30 το πρωί, με ελεγχόμενη έκρηξη.

Ο πρώτος χρόνος της έκρηξης έγινε στον πυρήνα του κτιρίου και ακολούθησαν δύο σειρές εκρήξεων με διαφορά επτά και δέκα δευτερολέπτων σε υποστυλώματα, για να επιτευχθεί η πτώση του κτιρίου στο περίγραμμά του.

Το κτίριο, που υψωνόταν σε οικόπεδο έκτασης 662 τετραγωνικών μέτρων, μεταξύ των οδών Βερανζέρου, Μενάνδρου, Ξούθου και Σωκράτους, είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων με τη συγκατάθεση του ΝΑΤ, καθώς ήταν αναξιοποίητο και δεν απέδιδε απολύτως τίποτα στο Ταμείο.

Ο Δήμος Αθηναίων από την αρχή είχε γνωστοποιήσει προς το ΝΑΤ πως επρόκειτο να διαμορφωθεί ελεύθερος χώρος, σε συνδυασμό με πρόγραμμα ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις, ηλεκτροφωτισμό και συντήρηση προσόψεων κτιρίων. Η επιλογή πάντως του χρόνου της κατεδάφισης έδωσε νέα αφορμή αντιπαραθέσεων, καθώς τόσο ο Γ. Καμίνης όσο και η Ελ. Πορτάλιου απέδωσαν στον Ν. Κακλαμάνη προεκλογικές σκοπιμότητες.

Στ. Μαλαγκονιάρης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan