Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ξέρει ο Σαμαράς τι θέλει;

Το ΚΚΕ δεν το κρύβει πως εκείνο που επιδιώκει είναι τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική και κοινωνική αναταραχή, γιατί πιστεύει ότι έτσι εξυπηρετούνται οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του. Ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος διακηρύσσουν ότι η κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να παραιτηθούν, έχοντας προφανώς την ψευδαίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε για κάποιον ανεξήγητο λόγο τον ρόλο τους στην πολιτική ζωή. Κι ο Σαμαράς; Αλήθεια, ο Σαμαράς ξέρει τι θέλει;

Καθημερινά διακηρύσσει ότι το εκλογικό σώμα θα πρέπει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση και την πολιτική του μνημονίου. Που σημαίνει ότι αν η πρότασή του υιοθετηθεί από το εκλογικό σώμα, τότε από την επομένη των εκλογών αυτός και το κόμμα του θα μπορούν να αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική επικαλούμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η λύση είναι μία και μόνη: προσφυγή στις κάλπες για να υπάρξει ξεκάθαρη έκφραση της λαϊκής βούλησης......

Ωστόσο, εκείνο που διαρρέουν ο Σαμαράς και το κόμμα του είναι ότι δεν πρόκειται να θέσουν θέμα πρόωρων εκλογών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χαρακτηρίζουν ψευτο-δίλημμα και εκβιασμό την άποψη πως ενδεχόμενη αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής οδηγεί μοιραία στις κάλπες. Θεωρητικά ακούγεται εξωφρενικό να προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον ελληνικό λαό να καταδικάσει την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά να αποδεχτεί πως και η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της και η πολιτική της θα συνεχιστεί, αλλά με αυτούς να νομιμοποιούνται να καταγγέλλουν ό,τι θέλουν.

Τρελό; Καθόλου. Απλώς και ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του ξέρουν πως δεν τους παίρνει να επιδιώξουν κάτι περισσότερο. Ποντάρουν -και σωστά- στη δεδομένη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις επιπτώσεις από το μνημόνιο και θέλουν να την ερμηνεύσουν ως δυναμική επάνοδό τους στην πολιτική σκηνή, ενδεχομένως και αποδοχή της «δικής τους πρότασης για την έξοδο από την κρίση».

Ταυτόχρονα, όμως, ξέρουν πως αν τα πράγματα αγριέψουν και η κοινή γνώμη δεν κληθεί να στείλει απλώς και μόνο ένα μήνυμα, αλλά να επιλέξει σε ποιον θα εμπιστευτεί το μέλλον της, μάλλον θα χρειαστεί να ξαναστήσουν στη Ρηγίλλης κάλπες για την επιλογή ηγεσίας. Γιατί άλλο η πολιτική διαμαρτυρία και άλλο η αυτοκτονία.

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan